sourze.se

Allt handlar om inställningen till damfotbollen!

Vi är 100.000 tjejer som spelar fotboll i Sverige.
Vi är bland de 6 bästa lagen i världen.
Vi är bland de 3 bästa i Europa.
Vi har kvalificerat oss till alla EM, OS och VM turneringar.

Vi har en av världens bästa ligor.
Vi lägger ned lika mycket tid som killarna.

Därför skall damfotbollen synas mer i media.

Jag var med i senaste programmet av "Debatt" och skulle argumentera för mer damidrott i media. Man kan konstatera att det blev en debatt om damfotboll i media. På andra sidan stod två herrar väl insatta i medias värld. Jag håller med Belinda Olsson om att deras argument inte håller för att inte visa mer damfotboll. Det är svårt för båda parter på så kort tid att få fram vad man tycker kopplat till fakta. Jag tackar därför för denna möjlighet att få göra ett inlägg till i debatten.

En av mina arbetsuppgifter på Göteborgs Fotbollförbund är damprojektilen. Damprojektilen är ett projekt som inriktar sig på att utveckla föreningarna samt utbilda ledare. Samtidigt som vi kritiserar media måste vi också rannsaka oss själva och se vad vi gör för att marknadsföra våra föreningar och våra bästa spelare. Har vi tillräckligt bra arrangemang på våra matcher? Hur är kontakten med media? Jag får en känsla av att vi sitter och väntar på att saker skall hända. Umeå IK har lyckats bra eftersom de satsar offensivt: marknadsföring, mediakontakter, bra förutsättningar för sina spelare med mera.

Man ska vara medveten om att en elitspelare på damsidan tränar 5-8 gånger per vecka plus match; många studerar, en del arbetar. Har man tur så får man fotbollsskor och reseersättning. Sedan undrar man varför tjejer som är med i landslaget slutar när de är 25.

För att utveckla damfotbollen ytterligare så måste vi se till att våra elitspelare får bättre förutsättningar. Vi konkurrerar med USA, Kina och Norge där spelarna i stort sett bara håller med sin fotboll. Skall vi hänga med internationellt så måste vi träna mer, vi kan inte träna mer i dagsläget utan att sänka arbetstiden. Föreningarna måste arbeta för att alla våra allsvenska spelare ska kunna arbeta halvtid.

Herrarna spelade sitt första SM 1925 och damerna började spela fotboll i slutet på 60-talet, den första damallsvenskan kom 1988. Självklart har vi inte en lika etablerad verksamhet som herrarna men är detta ett tillräckligt skäl för att inte ha en tillräcklig media bevakning?

Herrfotbollen visas kontinuerligt, damfotbollen när det är något stort mästerskap. Det är inte lätt att alltid visa upp sig när det gäller så mycket.

Gå inte och se damfotboll och tro att det är sämre än en herrmatch. Gå och se damfotbollen utifrån dess förutsättningar: bra teknik, bra spelförståelse och plats för fint spel i och med att man har en sämre fysik. Men varför skall man behöva förklara detta, det är ju självklart. Vem jämför 100 meter för damer och herrar? Inga! För man säger att det är ju sådan skillnad på fysiken.

Tänk tanken att en tjej vore tränare i Allsvenskan. Ja, du läste rätt, i herrarnas fotbollsallsvenska. När jag nämner det så ruskar folk på huvudet. Varför kan inte en tjej vara tränare för ett herrlag på hög nivå? Jag har varit tränare i tolv år för olika klubblag och haft tränaruppdrag för Svenska Fotbollförbundet i sju år. Men det är som Tina Nordlund säger "jag får inte säga att jag är bra" för jag är tjej och i detta fallet tränare och tjej.

Sedan tycker folk såklart olika; man behöver inte tycka om damfotboll för att man är tjej. Det finns killar som tycker damfotboll är bra och så vidare. Vi som tycker att det skall vara mer damfotboll och damidrott i media måste reagera, inte som nu konstatera att det var inte något inslag idag heller.

Ge damfotbollen och damidrotten det utrymme de förtjänar i media!

Jag har spelat damfotboll i 22 år, division 3 till allsvenskan.
Klubbar: Dalhem IF, Jitex BK, Mossens BK; 1 SM guld.
Varit damtränare i 12 år, division 1 och 2. I år tränare för IK Zenith division 1, tidigare Mossens BK.
Tränaruppdrag på Svenska Fotbollförbundet i sju år.
Arbetar på Göteborgs Fotbollförbund med damprojektilen.


Om författaren

Författare:
Lotta Edmark

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2001 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: