sourze.se
Artikelbild

Vi ska göra som bögarna!

Under OS sänds sport dygnet runt, men Paralympics visas inte något. 131 aktiva förra året fick ingen se. Vi borde göra som de homosexuella!

För att de handikappade på ett rättvist sätt ska kunna leva i det svenska samhället tror jag att det krävs att vi syns och hörs ännu mer än vad vi gör idag. Jag tror att allmänheten skulle få en helt annan syn på människor med ett funktionshinder, och att alla lärde sig mer om de handikappades situation om vi skulle synas mer.

Därför är det trist att det exempelvis inte visas mer från Paralympics så att de handikappade kan utnyttja situationen av ett så stort arrangemang.

Ett taktiskt grepp för att få bättre publicitet och mer förståelse har redan de homosexuella utnyttjat enormt effektivt, och kanske kunde denna idé även praktiseras för att "marknadsföra" de handikappade. För några år sedan var inte en homosexuell lika mycket vardagsmat som det är idag, och en stor förtjänst för detta är deras mycket skickliga "marknadsföring" den senaste tiden.

Idag finns det nämligen ingen av alla de populära svenska TV-serierna och live såporna som inte har, eller har haft, en homosexuell deltagare rollfigur. Inom musik, sport, film och TV kan alla nu för tiden enkelt räkna upp flera namn på kvinnor och män som är homosexuella.

Men det är svårare om de försöker hitta någon handikappad representant. Ståuppkomikern Jesper Odelberg och Thomas Fogdö är två män som tillhör denna kategori, men därefter blir det svårare att hitta på någon som kan "representera" de handikappade.

Vi borde synas mer, varför inte en utvecklingsstörd rollgestalt i "Rederiet", en synskadad tävlingsdeltagare i "Villa Medusa", en rullstolsburen drinkblandare i TV3:s "Baren" och en som skådespelare i TV såpan "Skilda världar", kanske en hörselskadad i "Robinson" osv, osv.

Då tror jag säkert att de handikappades situation oftare och mer skulle ventileras i media. Vilken TV-kanal törs först plocka med en handikappad i en såpaserie?


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2001 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: