sourze.se
Artikelbild

Gubben Anrell slår till igen

För ungefär exakt ett år sedan slog Lasse Anrell till med en av sina antifeministiska krönikor. Då gick hans storverk under parollen "Det borde finnas Pittstim".

Alla feminister och många andra förstod då att Lasse Anrell syftade på boken Fittstim. I den krönikan skriver han om hur löjligt han tycker det är att det finns en bok för unga tjejer. Han tycker att det ska finnas en för unga killar också. För enligt Lasse Anrell har inte killar det lätt i samhället heller.

Detta skrev han den 13 april år 2000.

Ungefär exakt ett år senare slår han och Aftonbladet till igen. I söndagens Aftonbladet så skriver skribenten Lasse Anrell krönikan "15 sätt att bota feminism". Han talar om att det inte är lätt att vara kille och att feminism är en sjukdom, som han uttrycker det "bör botas med medicin".

"Varje gång jag tänker att det är svårt för en tjej att bli chef, direktör, miljonär, styrelseproffs, nobelpristagare, förlagschef, chefredaktör och såna fina, viktiga saker så lovar jag att tänka att det är lika svårt för 99,9 procent av alla män att bli det också", skriver Lasse.

Jag chockas över hur Aftonbladet som Sveriges största kvällstidning kan välja att publicera en sådan krönika.
Publicerar de vad som helst? I och med att de väljer att publicera Lasses Anrells krönika så tar de ställning i en samhällskonflikt som har varat i flera år.

Lasse Anrell fortsätter: "Jag lovar att tänka i alla fall lite på att det kanske uppfattas som lite fånigt att man sitter och ältar hur förtryckta vi tjejer är i Sverige när man varje dag ser hur förtryckta folk av alla tänkbara kön är runt om i världen. Lovar att lyfta min blick över feministnaveln åtminstone en timme om dan."

I den meningen så förlöjligar Lasse någonting som kvinnor världen över kämpar för. Men här handlar det inte i första hand om förtryck som han uttrycker det. Det handlar om jämställdhet! Kvinnor och män ska ha lika villkor. I dagens samhälle är det inte så. Långt ifrån. I ärlighetens namn undrar man vad han menar med att skriva det han gör. Jag tror att han som alla andra människor vet att kvinnor och män inte är helt jämställda.

I sin krönika så får han feminismen att framstå som något slags larv från frustrerade kvinnor. "Varje gång jag gnäller över att jag måste städa lägenheten ska jag vara tacksam för att min kille lagar, sköter, tvättar och städar bilen."

Anrell lever tydligen kvar i de klassiska mans- och kvinnosamhället. Kvinnor ska stå vid spisen, städa och laga mat medan männen är ute och sköter om bilen med mera. Har vi inte fått nog av könsroller? Och vilket ansvar tar Aftonbladet som Sveriges ledande kvällstidning?


Om författaren

Författare:
Johan Loman

Om artikeln

Publicerad: 17 apr 2001 18:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: