sourze.se
Artikelbild

Vill vi verkligen ha Bush till Göteborg?

Det är förvånansvärt hur många människor som tycker att det är bra för Sverige med president Bushs besök i sommar.

I en radiointervju för ett par dagar sedan intervjuades människor på Göteborgs gator. Frågan löd:
Vad tycker du om EU:s toppmöte i Göteborg? Vad tycker du om Bushs besök med sin stab på cirka 1000 personer under EU-mötet? Tycker du inte att detta kostar skattebetalarna för mycket?

Det var förvånansvärt hur många människor som tyckte att det var bra för Sverige med Bush besök. Att EU och hans besök kommer att kosta en hel del verkade inte särskilt bekymmersamt för många av de tillfrågade. Det fick gärna kosta, vi slänger ändå pengar på så mycket annat onödigt? menade dem. En del ignorerade händelsen totalt. Endast några få tyckte att Bush inte hade här att göra.

Men för Göteborgs stad och Sveriges makthavare är det en ära att en amerikansk president kommer till Sverige för första gången. Sedan spelar det inte någon roll vilken politik han för. Jag betackar mig för Anna Linds ursäkter om att Sverige skall försöka påverka Bush att avveckla döds-straffet. "Bullshit" eftersom det är ett politiskt själv-mord om en politiker stod upp och sa något annat.

En stor del av centrum i Göteborg skall stängas av på grund av EU-jippo i juni. Vissa delar av centrum rustas upp, men bara de som skall besökas av etablissemanget. Tvåhundra polismän tränar eskortkörning på Landvetter Göteborgs flygplats, till exempel att hålla lagom avstånd från bilarna framför. Polisen har också tränat på att under en minut slå så många slag som möjligt med sina nya batonger.

Alla oroande element, som stör den rådande ordningen, skall veta sin plats. Samtliga affärsidkare inom zonen skall stängas igen under EU-mötet. Om det kommer att bli någon ersättning är uppe till diskussion. Personer bosatta inom zonen skall skicka in ifyllda formulär till polisen senast i april, där de redovisar vilka personer som skall besöka dom under denna tid. Det gäller att planera väl i god tid.

Samtidigt planerar bland annat Attac demonstrationer i Göteborg under EU-mötet. Det är bra att människor uttrycker sina åsikter genom att demonstrera, så länge det inte sker med våld. "Man måste spotta ibland, man kan inte svälja allt", uttryckte sig den unga poeten och rapparen i UR:s ungdomsprogram "Ramp". Klokt sagt.

Jag anser att USA:s president Georg W Bush inte är bra PR för Sverige av den anledningen att en president som fortfarande år 2001 propagerar för dödsstraff inte passar in i ett demokratiskt samhälle. USA är en världsmakt som styr så gott som hela världen och Bush är för tillfället världens mäktigaste.

I Göteborgs-Posten den 14 mars i år kunde man läsa en gripande artikel skriven av frilansjournalisten Anders Egle som handlade om dokumentärfotografen Ken Light och hans bok "Texas Death Row" där han visar sina fotografier från dödscellerna på fängelset Ellis Island, i Huntswille Texas.

Han är den ende fotograf som hittills har fått träffa de dödsdömda fångarna. Han anser att han har gjort sitt livs viktigaste jobb, därför att han med sina fotografier har visat att dessa människor är av kött och blod, till skillnad från hur de framstår på de ID-foton som tas direkt efter anhållandet, med en nummerplåt under ansiktet, och som ideligen under rättegången manglas ut i teverutan.

"Dessa foton gör dem till omänskliga demoner som allmänheten anser är förtjänta av att dö", säger Ken Light.
Man kan i artikeln läsa att 99 procent av de dödsdömda fångarna är analfabeter som inte gått ut skolan, uppvuxna med våld och droger inom familjen

Ken Lights dom över landsmännen är hård. Skillnaden mellan USA och Europa har blivit uppenbar när han rest runt i världen och visat sina bilder. "Den reaktion jag oftast möter i Europa är: "Hur kan ni ha kvar dödsstraffet ända in på 2000-talet?" I grunden tror jag det handlar om graden av medvetenhet och intresse för andras liv och situation. I Sverige får jag en känsla av, att jag kan fråga vem som helst på gatan vem Pinochet är och få hela storyn förklarad. De flesta amerikaner skulle antagligen chansa på att Pinochet är ett vin".

I artikeln skriver också Anders Egle att enligt Ken Light lever den gamla cowboymyten kvar i roten av den amerikanska själen, en myt som gör dödsstraffet fullt logiskt. "I Texas skulle de ha kvar repen i träden om de bara fick och det är ingen slump att Georg W Bush gärna går omkring i Cowboyhatt och boots. Amerikanarna tilltalas av John Wayne-idealet, där ont står mot gott och det enkla. När medierna fylls av våldtäkter och mord, är det enkelt för politikerna att visa handlingskraft genom att spärra in dem och döda dem".

I samband med artikeln visas en bild av ett barn på cirka 15-16 år som tittar ut genom gallret från sin dödscell, ögonen avspeglar rädsla och undran över vad som händer honom. I cellen ska han sitta tills han blivit en vuxen man och då först avrättas. Den andra bilden visar en fånge på väg till avrättning, men som på vägen vill stanna för att för sista gången få se dagens ljus.

Vidare står det i artikeln: "Jag var intresserad av de dödsdömdas historia och var för den skull inte omedveten om vilka fruktansvärda brott de begått. Jag tycker ändå inte att avrättningar är ett värdigt sätt att lösa problemet på".

Under George W Bush tid som guvernör i Texas hann han med att skicka 40 personer till avrättning. Även USA:s förre president Bill Clinton och hans vicepresident Al Gore förespråkade dödsstraff, och majoriteten av amerikanska folket är för dödstraff. I Texas hinner man inte avrätta lika många som domstolarna skickar in i fängelserna. Det blir avrättning på löpande band med andra ord.

Artikeln slutar med orden: "När jag var ung trodde jag att foton kunde förändra världen, nu är jag snart 50 och börjar inse att det tar tid. Men bilderna kommer att finnas kvar i hundratals år, förhoppningsvis kan de vara viktiga dokument över hur vi faktiskt betedde oss i början av 2000-talet".
Tyvärr finns inte Ken Lights bok att få tag i här i Sverige, varken i bokhandlar eller på bibliotek.

Fotografiet av den dödsdömda pojken som tittar ut genom gallret från sin dödscell kommer jag aldrig att glömma. Den har etsat sig fast på min näthinna för alltid. Kanske detta kan vara en bra förklaring på varför jag inte anser att George W Bush skall komma till min hemstad Göteborg. Jag tittar ut genom fönstret och känner mig privilegierad som kan se dagens ljus ända tills skymningen smyger sig på.


Om författaren

Författare:
Berit Jadbro

Om artikeln

Publicerad: 02 apr 2001 15:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: