sourze.se

Vaddå inte äta kött?

Kapitalismen talar sitt tydliga språk när det kommer till hur djur behandlas här och nu, idag...

Javisst finns det veganer i varje svensk byhåla idag och polikerna pratar om terrorism och Säpo påminner om att de ideologiska brotten ökar och samtidigt äter svenska folket allt mer kött. Priserna på kött har sjunkit och industrin expanderar.

Förut handlade det mesta om djurförtryck på t.ex punk- och hardcorespelningar men nu är det inte så längre. Nu är det frihetlig socialism och utomparlamentarism som gäller.

Såhär i efterhand kan man säga att veganismen inte visat sig vara särskilt effektiv som politisk aktion, problemet är att det är en väldigt begränsad handling. Många blir vegetarianer för att det är en trend - javisst, de tycker synd om djuren etc men glömmer att analysera vad det är som gör att djur förtrycks så mycket idag och glömmer strukturen som gör det möjligt.

Och när man inte går vidare och frågar sig vad det är för system som gör att vi kan utnyttja djur, och människor med för den delen, som slit och slängvaror är det helt meningslöst.

Det är ju jävligt lätt att sluta äta kött och sedan inte göra något mer. När det bara blir en livsstil betyder det knappt någonting. Veganism har blivit en norm bland väster-ungdomarna. Att inte äta kött har blivit en självklarhet för nästan varje person med samhällsengagemang på vänster-kanten medan debatten justerats mot sociala frågor.

Det pratas inte bara om djurrätt längre utan om segregation, privatisering och nedskärningar. Under de senaste året har inte många djurrättsaktioner genomförts medan skolungdomar strejkat mot kassa sparpaket.

Har man konstaterat att djur behandlas förjävligt är det inte speciellt svårt att se att människor behandlas ungefär lika jävligt. Jag har inga lösningar på världsproblemen, men jag vet att bli vegan inte är någon lösning i sig. Det kommer inte bli fred på jorden och klyftan mellan rika och fattiga kommer inte minska. Det krävs mer. Även om det är en begränsad politisk räckvidd man får genom att vara vegan/vegetarian så är det ändå en viktig politisk handling. Vem vill vara en del av allt som går att köpa och sälja bara priset är det rätta?

Det gäller inte enbart djur, kapitalismens språk är väldigt tydligt när det gäller just djur, levande varelser som avlas fram i syfte att vara en produkt som finns till för att slaktas. De förlorar allt existensberättigande. Vi lever i en kultur där alla hela tiden utnyttjas och exploateras på alla möjliga nivåer. Det är alltid jävligt känsligt att attackera något i en kultur som ansetts som "helt naturligt" i något som verkar vara en evighet.

Men om vi säger såhär, klasskampen har pågått i 200 år, proletariat mot borgare är inget nytt och när kvinno-rörelsen började få genomslagskraft och kvinnor fick börja rösta upprörde det konservativt folk och skakade om ordentligt. Något av det värsta jag vet är när någon säger "men så har det alltid varit".

Vad som stör med djurrätt är att det är en ny företeelse och att den ruskar om den kulturen vi lever i. För här kommer jag och mina vegokompisar och säger att alla har jävligt fel. Det är klart att folk tar det som en attack mot dem. Djurrätt är inte intressant som en ensaksfråga, den har däremot en självklar plats i kampen mot kapitalismen.

Det viktigaste är inte att alla är vegeterianer utan att de kämpar mot det system som gör att djur kan utnyttjas på det sätt som det görs idag.

Varje dag får ungefär 2000 vuxna nötkreatur ett skott i pannan i svensk köttindustri. Det blir cirka 500 000 om året och totalt slaktas omkring 75 miljoner djur kalvar, kycklingar, grisar varje år.

Nästan alla djur är friska när skottet går, men många har före slakt transporterats i upp till tolv timmar i en långtradare innan de ställts i en trång fålla för att sakta slussas fram till skottboxen som det så fint heter. En del har brutit benen, andra har svimmat av hetta. Det har väl ganska många sett på nyheterna efter att nyhetsuppläsarna har varnat för "obehagliga bilder".

Men vissa skott är viktigare än andra, tydligen. Den 7 oktober - 99 avlossade en bonde i Ljungskile sex dödande skott. Djuren var helt friska men bonden vägrade märka dem enligt EU:s regler. Jaha.

Det dröjde inte länga innan folkstormen var ett faktum. Folk talade om barbari, om omänskligt handlade? Är det inte på något sätt lite skrattetande? Jo. Vad var egentligen så märkvärdigt med de skotten i Ljungskile, jag menar under tiden det tog för folk att formulera sin vrede så sköts utan problem flera tusen andra kor i landet. Jag vet inte vad man ska säga förutom att det känns så löjligt alltihopa, så meningslöst att tidningar skrev att det var galenskap och skandal när de inte kan göra riktiga reportage om svensk köttindustri för att "folk inte vill veta".

Visst, det stämmer att folk inte vill veta de har ju nog med sina egna liv som det brukar heta och jag tycker det är fegt, jag tycker det är förjävligt att folk inte kan öppna ögonen och att de nickar nöjt när Kungen talar om att han ska gå hem och äta en stor fet biff.

Djurskydd har tagits på "riktigt" allvar de senaste tjugo åren, men senare ställdes sig begreppet "djurrätt" bredvid. Det var egentligen inget nytt, det var mer en återupp-livning av en radikalitet från 70-talet. Då startades nämligen världens första radikala djurrättstidning - Djurfront - men då möttes ideérna av förakt. På 90-talet gick det bättre, genomslaget blev mycket bredare fram-förallt i media, även om föraktet fanns kvar mot dessa tankar och ideér. "Vegan" blev ett av de mest använda rubrikorden. Men de som trodde att veganerna skulle försvinna som vilken trend som helst hade absolut fel.

Våren 2000 tog tidningen ETC upp köttätarfrågan alla borde läsa det här numret, det borde fan skickas ut till alla skolor och företag och lät landets mest kända filosof deklarera att han för egen del ser den filosofiska upptäckten att människor och djurs lidande är likvärdigt som en viktigare filosofisk upptäckt än den att till exempel slaveriet var fel. Det filosofiska korståget mot kristen baserad etik firade ytterligare en triumf hösten 1999 då Peter Singer fick det prestigefyllda Princetown University i Usa.

Då blev den amerikanska kristna högern rädda och resten av världens kristenhet också förresten. Varför? Därför att den man som ägnat minst 30 år åt att skjuta sönder den kristna världsbildens gränsdragning mellan människa och djur hade belönats på ett sådant sätt att han nu skulle bli en person högsta domstolen konsulterar vid ny lagstiftning - en person med makt. I Rom satt påven och varnade världen för vad som var på väg att ske: "Antikrist är djurrätts-aktivist" blev ett av Vatikanens mer sensationella uttalanden och nej det var inget skämt.

Insperation att skriva den här texten fick jag framförallt efter att jag läst "Veganerna - en bok om dom som stör" av Magnus Linton. Läs den nu!
Om författaren

Författare:
Ingela Olsén

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2001 14:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: