sourze.se

"Kärlek utan ålder eller kärlek utan framtid?"

Han föddes innan färgteven fanns och Beatles hade upptäckts. Hon föddes när datorerna började invadera hemmen och John Lennon redan var död.

Sofia har inte fyllt 18 än. Peter har precis passerat 40-års gränsen. De är kära. Sittandes mittemot varandra på ett café, ser de ut som vilket annat par som helst. När de är tillsammans suddas åldersskillnaden ut, både för de själva och folk som iakttar dem. Man tänker inte på att det lika gärna skulle kunna vara en medelålderspappa sittandes med hans tonårsdotter.

De träffades för tio månader sedan i en blomsteraffär där de började skratta åt att båda köpte precis likadana blommor.

"Sen sprang jag efter henne och tog fel buss bara för att få prata med henne", skrattar Peter.

Efter det rullade det på, från långa telefonsamtal till dejter då Peter skämtsamt lockade hem Sofia med kanelbullar och med sin humor charmade in Sofia i ett förhållande. Den här gången var det dock ej kanelbullar som lockade, båda märkte att det var något alldeles speciellt mellan de.

Sofia har en allvarlig och mogen blick. Med uppsatt hår, glasögon och en personlig stil ser hon mycket äldre ut än 17 år. Peters moderna klädstil, unga attityd och fördomsfria syn på världen gör det svårt att inse att han är lika gammal som gubbarna med ölmage som spelar Bingolotto på lördagar.

De hånglar på stan och skiter fullständigt i frågande blickar eller eventuella kommentarer från folk. Det har de lärt sig att leva med. Problemet är att de inser att de inte har en framtid ihop.

"Statistiskt sätt har jag varit död i 30 år innan Sofia lägger näsan i vädret. Det är väldigt deprimerande", säger Peter suckandes och tittar ner.

Men han säger även att han inte är typen som vill gifta sig och bilda familj än.

"Det känns inte så viktigt att gifta sig, bara man är med någon man tycker om. Det är en personlighetsgrej," tillägger han och Sofia håller med.

"Jag vill inte stadga mig innan 30 års åldern, inte förrän jag är säker på min framtid i alla fall."

Trots en 17 årig flickvän och en nyinköpt BMW, ser Peter inte detta som något 40-årskris.

"Det är ju ingen sportbil.", försöker han försvara sig, flinar och fortsätter nu med en seriös min

"Ingen tror det, men det handlar inte om det. Det är inte bara Sofia som är yngre i mitt umgängeskrets. Jag har en hel del yngre kompisar, men också äldre. Det handlar ju inte om åldern, utan om hur personer är! Och är det 40-års kris så har jag gärna det länge."

För Sofias del handlar det mycket om att hon känner att hon inte kan kommunicera med jämnåriga killar.

"Vi ligger inte på samma mentala nivå".

Hon har haft en tuff uppväxt, utan en förebild eller någon som har stöttat henne.

"Jag ser upp till Peter", säger hon ärligt och fortsätter
"Jag tror faktiskt att det också handlar om en fadersgestalt som jag aldrig hade."

Peter tittar förvånad upp.

"Fast jag ser inte dig som en pappa!" skyndar hon sig att tillägga.

"Åldersskillnaden låter hemskt, men det känns inte hemskt", säger hon därefter och ler varmt mot mannen mittemot.

"Hon är inte som andra 17-åringar verkar vara. I början var jag säker på att hon va över 20, jag tänkte att det är omöjligt att ha sån koll när man är så ung! Hon är mogen för sin ålder, allmänbildad och väldigt smart", säger Peter och Sofia tillägger att hon var säker på att Peter var bara lite över 30.

Men det spelade ingen roll när de fick veta varandras riktiga åldrar, eftersom det fanns något starkare än så mellan de.

"Det är trevligt att två generationer kan umgås så pass intimt", säger Peter och konstanterar strax efteråt med en orolig min att det inte var meningen att få det att låta gubbsjukt.

Trots att de lever två helt olika liv, så verkar de förstå varandra bättre än många par.

"Vi funkar ihop! Jag kan inte komma på någon speciell likhet eller olikhet, men vi tillför varandra så mycket", säger Sofia och Peter nickar instämmande och fortsätter

"Ibland tjafsar vi eftersom vi ser världen på lite olika sätt. Jag har varit med lite längre och upplevt mer än Sofia. Därför händer det att jag ger henne råd ibland när jag märker att hon är på väg att begå misstag".

"Jag blir imponerad av saker han har gjort som ung. Jag tror att han var lik mig när han var i min ålder", säger Sofia

"Jag var vänster, hade bockskägg, gick runt med en Palestinasjal och köpte alla mina kläder på Arbetarboden. Du skulle inte ens ha pratat med mig som jag var då", säger han till sin flickvän med ett nostalgiskt leende och sjunker med tankarna ner i det förflutna.

"Vårt enda gemensamma erfarenhet är att Peter också har varit ung och redan levt det livet jag lever nu. Men det spelar ingen roll, vi skaffar oss gemensamma erfarenheter nu", säger Sofia och ler.

Deras närmaste kompisar vet om förhållandet, svårare blir det när det kommer till familjemedlemmar. Det tog ett tag för Sofia att berätta om sin nya pojkvän för hennes oroliga mamma, som direkt krävde att få träffa Peter.

"Fast det inte skiljer så många år mellan mig och Sofias mamma kändes vår träff som en pojkvän-möter-mamma-träff och inget annat", säger Peter.

Själv håller han tyst om Sofia för sin egen mamma ett tag till och förklarar det genom att han inte är killen som berättar för sina föräldrar om nya tjejer i första taget. Peters kompisar tror att Sofia är sån tjej som sitter längst bak i klassrummet och snurrar med tuggummit på pekfingret, eftersom hon är så ung. De är nyfikna hur hon är och lite skeptiska i början, men när de väl träffar henne så förstår de varför paret är tillsammans.

Trots att de innerst inne vet att förhållandet inte kommer vara länge på grund av alla hinder så försöker de inte tänka på det så mycket.

"Jag får räkna med att hon kommer lämna mig", säger Peter

"Eller så kommer han inse att han vill bilda familj och lämna mig. Men vi tar dagen som den kommer", säger Sofia och fortsätter skämtsamt

"Tröttnar du, så hör du väl av dig?"

"Jag lovar att i alla fall skicka ett sms", skrattar Peter och smeker flickvännens kind med handen.

Sofia & Peter har det nästan perfekta förhållandet. Nästan. Om de bara inte hade födds i olika generationer. Men skulle Sofia blivit kär i Peter som ung och han i henne om hon var 20 år äldre? Skulle förhållandet vara perfekt då, eller skulle de visa sig vara två helt olika personer då? När Sofia kommer upp i 50-årsåldern och har nästan halva livet framför sig, då är Peter 73 år och inne på sina sista år.

"Vi njuter så länge det varar", säger de till slut och kramar varandras händer.

Snabbfrågor:

60-tal eller 80-tal?
Peter: 80-tal
Sofia: 60-tal

Abba eller A-Teens?
Peter: Abba, fast tjejerna i A-Teens är snyggare. oops.
Sofia: Abba, såklart.

Nalle Puh eller Televinken?
Peter: Televinken, jag är inte läst Nalle Puh
Sofia: Televinken

Färg-tv eller svartvitt?
Peter: hehe, färg blir det väl.
Sofia: färg-tv

PS. Intervjun är geniun men Peter och Sofia är påhittade namn.


Om författaren

Författare:
Kasia Narkowicz

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2001 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: