sourze.se
Artikelbild

Mikrovågor - roligt eller farligt?

3G, trådlöst bredband, Bluetooth-teknik... Vi badar i mikrovågor. Är det bra?

Vad väntar när den tredje generationens mobilnät 3G blir verklighet? Svaret beror naturligtvis på vem man frågar. Telekomföretagen blir lyriska i sin beskrivning av det kommande trådlösa paradiset. Den trådlösa tekniken används i mobiltelefoni, där möjligheten till informationsöverföring kommer att öka kraftigt när 3G byggs ut. Men det innebär också att strålningen kommer att öka kraftigt för att klara de nya uppgifterna. Antalet master kommer att mångdubblas och hela landet ska täckas.

Bredband till alla kan byggas både med kabel och trådlös teknik. Det innebär en stor frestelse att sända trådlöst eftersom det blir billigare och enklare, särskilt ute i landet där bebyggelsen är gles. Det medför ett system av större matarmaster och mindre sändare som monteras på kyrktorn, skolor, etc. Detta är redan verklighet på Österlen.

"Bluetooth är ännu ett roligt namn på en ny teknik. Men vad som är riktigt roligt är vad man kan använda den här tekniken till," skriver Magnus Forsheden i MOBI nummer 1 2001, en tidning utgiven av Telia Mobile. Blutetooth-tekniken skapar ett trådlöst lokalnät vilket gör det möjligt för olika system och apparater att kommunicera med varandra. Det kommer till exempel att bli möjligt att styra brödrosten från mobiltelefonen, skriver Magnus Forsheden i MOBI.

Vi kommer alltså att bada i mikrovågor. Men hur bra är det?

Det finns en grupp växande som inte är lika entusiastisk inför dessa framtidsutsikter. Det är de elöverkänsliga, som blir sjuka av de elektromagnetiska fält som smutsar ner miljön så kallad elektrosmog. Det rör sig om både lågfrekventa fält till exempel från elsystem, apparater och högfrekventa radio- och mikrovågor som utnyttjas i den trådlösa tekniken. De elöverkänsliga kan inte utnyttja tekniken och blir avstängda från såväl arbete som socialt umgänge. De reagerar i huvudsak på två sätt: dels med hudsymtom rodnad, hetta, brännande smärta och dels med neurologiska symtom hjärtstörningar, yrsel, skakningar, kramper, känselbortfall. Dessutom förekommer symtom som illa-mående, kräkningar, diarré, huvudvärk, total kraftlöshet. Ju mer vi utsätts för, desto sämre blir vi, och omvänt: ju mer vi kan skydda oss, desto bättre mår vi.

Själv är jag elöverkänslig sedan 1989. Jag har svårt att vistas i "vanliga" miljöer, till exempel affärer, offentliga lokaler, vanliga lägenheter, tåg, bussar, hotell, restauranger, biografer på grund av lågenergilampor, TV-apparater, datorer, lysrör, hörselslingor, Dect-telefoner med mera. Det har också blivit svårare att vara utomhus på grund av alla mobilmaster och mobiltelefoner. En badstrand en vacker sommardag är till exempel en otänkbar miljö. En kassakö kan göra mig dålig. Jag kan inte använda datorn och blir därmed utestängd från information och kommunikation som är självklar numera. Familjemedlemmar fungerar som sekreterare och mellanhand. Om jag mår riktigt bra kan jag numera titta lite på TV om jag sitter tillräckligt långt ifrån kanske någon timma per vecka. Vad man tål varierar från tid till annan och från person till person.

Ingen forskare har hittills kunnat med bestämdhet rapportera att den trådlösa tekniken är ofarlig för människor och djur. Däremot finns flera forskningsresultat som visar att mikrovågor åstadkommer biologiskt skadliga effekter. Varje levande cell, varje cellsystem, har inom sig mycket komplicerade livsviktiga elektromagnetiska reaktioner, som idag är bara ofullständigt utforskade. Alla levande celler hos människor, djur och växter påverkas på olika sätt av elektromagnetiska fält. Ingen vet till exempel om vissa frekvenser är mer skadliga än andra. Ingen kan heller visa att svaga fält är helt oskadliga.

Professorerna Leif Salford, Arne Brun och Bertil Persson i Lund har vid försök upptäckt att blodhjärnbarriären öppnas hos råttor som utsätts för mikrovågor motsvarande strålningen från en mobiltelefon. Det innebär bland annat att de gifter som för tillfället finns i blodet kan gå direkt in i hjärnan.

Ett engelskt forskarteam vid Nottinghams universitet har funnit att förlängd exponering av lågintensiva mikrovågsfält åstadkom så kallad värmechockrespons hos jordnematoder ett slags maskar. Värmechockrespons innebär att giftiga proteiner bildas vid skadlig påverkan från värme eller gifter. I detta fallet hade man noggrant mätt temperaturen och kunde utesluta värme som orsak. Eftersom denna chockrespons är en allmänt förekommande reaktion hos levande organismer, kan en liknande reaktion också ske i mänskliga vävnader, enligt forskarna. Observera att exponeringen var långvarig masterna sänder dygnet runt och lågintensiv vi brukar ju få höra att strålningen är så svag att den är helt ofarlig.

Professor Olle Johansson vid Karolinska Institutet manar också till försiktighet. I en debattartikel i Dagens Nyheter 981202 varnar han för att vi utsätter oss för skadliga nivåer utan att några varningssignaler uppkommer. Olle Johansson spräcker tre myter:
* Det är en myt att frånvaron av objektiva fynd är detsamma som frånvaron av påverkan.
* Det är en myt att risk bara föreligger om effekterna är vetenskapligt säkerställda.
* Det är en myt att det alltid finns en lägsta effektiv dos under vilken inga skadliga effekter uppstår.

Gert Anger, fysiker vid Statens Strålskyddsinstitut SSI, uttalade sig om ev risker med mikrovågor i Dagens IT dagensit.se, 010209, där han påstår att oron är helt obefogad. Han säger vidare att masternas strålning sannolikt inte innebär någon som helst fara för människor, eftersom man ligger långt under gränsvärdet, men medger samtidigt att gränsvärdet endast tar hänsyn till termiska effekter dvs värmeeffekter - om du blir kokt eller stekt av strålningen!. Men Gert Anger vet också att fälten har andra biologiska effekter och för dem finns inga gränsvärden. Vi vet inte, säger Gert Anger, om det är hälsovådligt eller ej. Det behöver inte vara farligt, men man kan inte avfärda misstankar om att de är det, fortsätter han. Samtidigt slår han fast att det inte finns någon anledning till oro, eftersom strålningen ligger så lågt som en tusendel av gränsvärdet men gräns-värdet gäller ju enbart termiska effekter!?. Eftersom vi ligger så långt under detta gräns-värde som inte gäller biologiska effekter så har SSI svårt att se hur just faran för vad SSI kallar radiostrålning mer korrekt: mikrovågsstrålning skulle kunna hindra utbyggnaden av 3G i Sverige. Enligt SSI finns det däremot andra skäl - till exempel estetiska - som kan ifrågasätta utbyggnaden. Jag har svårt att följa med i Gert Angers logiska kullerbyttor, men blir minst sagt bestört över denna attityd från den myndighet som väl borde ha som sin främsta uppgift att skydda medborgarna från skadlig strålning.

Utvecklingen i Sverige har gått oerhört snabbt. Telekomföretagen spelar ett högt spel. De har valt att satsa på att skadliga hälsoeffekter ska utebli. Det är en oerhört kort tid i mänsklighetens historia som vi utsatts för mikrovågsstrålning och ingen kan överblicka följderna. Kanske samhället och företagen borde uppfatta de elöverkänsliga som varningssignaler? Forska mer medan tid är, ge rejäla forskningsanslag till oberoende forskare och satsa på teknik som passar ihop med människans biologiska system! En sådan teknik är den enda som håller i längden och är därmed också den enda som är långsiktigt lönsam.

Till dess behöver vi elöverkänsliga någonstans att vara - en ganska blygsam begäran, kan man tycka.

Och jag skulle vilja veta vad Gert Anger egentligen menar, och hur SSI vågar påstå att oron för mikrovågor är helt obefogad. Bara misstanken om att blodhjärnbarriären på-verkas borde vara skäl nog att uppmana till försiktighet. Och på tal om försiktighet - vart tog den så kallade försiktighetsprincipen tungt vägande i den nya Miljöbalken vägen? Den gäller kanske inte SSI?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2001 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: