sourze.se

Dagens feminister sexister?

Feminism är bra. Feminism är jämställdhet, och det är ju aldrig fel. Eller?

Den har varit här ett tag nu, den krypande smygande sexisten i feminismförklädnad. En folksjukdom som sakta smyger sig på oss och får vårt undermedvetna att fastna i ett beroende, beroende av de snaskiga rubrikerna och sjaskiga artiklarna.

Dagens sk. feminism har tagit sig märkliga uttryck. Det pågår en hejdlös orgie i mansobjektifiering ute i världen, med ursäkten "kvinnor har blivit förtryckta länge nog, nu är det vår tur". Så mäns kroppar studeras, betygssätts och kommenteras hämningslöst. Inte så övertydligt i vanliga livet kanske, men i dessa oändliga "kvinnobilagor" flera dagstidningar har bilagor endast för kvinnor som undermedvetet stärker alla fördomar om kvinnan ironiskt nog. Hur ofta har man inte bläddrat förbi rubriker som "så sminkar du dig vintervacker, så får du drömmannen, ät dig smal och snygg till sommarens strandragg", och hoppat över spaltmeter med fördummande text?

Men det är mer än artiklar om hur man omvandlar sitt yttre för att uppnå idealet, ofta så framställs män som det svagare könet och kvinnor har all rätt i världen att objektifiera männen såsom kvinnor blivit objektifierade i hundra år. För kvinnor är bättre än män överlag, det bara är så.

För inte länge sen alls hade Aftonbladet Kvinna en artikel betitlad "vem går bäst hem hos tjejerna" och bestod av tre delar. Första delen förklarade att "män hade svårt att förstå varför tjejer tycker vissa män är snygga", tyckte en bekymrad man. Så Kvinna hade bestämt sig för att hjälpa dem på traven. Så snällt. Andra delen bestod i att panelen, bestående av tre 25-åriga tjejer skulle kompilera en lista på kriterier på en snygg karl. De skulle se starka ut, ha synliga muskler och en fast rumpa till exempel. Sista delen bestod av att kvinnorna skulle kommentera tio mäns utseende. De tre frossade i fördomsfulla och småelaka kommentarer såsom "fina läppar att pussa på, har har inte hållit fysiken i trim som han borde.. jag skulle inte heller ge honom en chans tyvärr.. han är inte alls attraktiv, han är för smal. Spontant måste jag säga att han ser lite äcklig ut."

Om det vore omvänt och det var tre killar som satt och kommenterade tjejer skulle kritiken hagla över artikelskrivarna och det skulle vara så osmakligt och antifeministiskt och kvinnoförtryckande och det skulle vara förfärliga ideal som målades upp och en förvriden människosyn och så vidare. Men nej, det passerade obemärkt förbi. Kanske för att det var skrivet i Kvinnoavdelningen. Men det borde inte vara anarki bara för att det är kvinnobilagan?

Skitvärderingar som dessa göms i sån här typ av nonsensjournalistik, förklädda till skojartiklar, men ändå är det fortfarande journalistik och jag har svårt att se den kvinna eller man som skulle må bra av att höra sånt här. Det är ju fortfarande en tidning som människor läser. Ingen borde ha rätt att kommentera någon annans utseende på det nedvärderande viset och allra minst skrivet i en så pass läst artikel i en så pass seriös tidning.

På samma sätt som kvinnor känner sig mindre värda och oförmögna att leva upp till det ideal männen målar upp känner sig väl männen inte mycket bättre efter att ha blivit behandlade på samma sätt. De ändlösa fördummande kärringsjuka skvallertidningarna och skvallerblask-ulvarna i fårakläder måste lägga ner. De måste skärpa sig, fatta att de bara är offer för dumfeminismen som smutsar ner den äkta betydelsen av feminism och jämställdhet.

Är det sån här feminism vi vill ha? Lika för alla kvinnorna apar efter allt det dåliga? Nej, jag skulle inte tro det. Det är synd att dagens jämställdhetskamp har reducerats till att fåraktigt upprepa att kvinnor är bättre än män.

Dagens feminister är en bunt hycklare när det väl kommer till kritan. Om man tar värnplikten till exempel. Om det ska vara lika för alla ska alltså alla kvinnor också vara tvungna att göra värnplikten. Det skulle vara en bra markering på att kvinnor inte är mer värda än män samtidigt som kvinnor räknas som fullvärdiga medborgare, precis som männen. Men om detta hör man inga diskussioner, man hör inte vänsterpartiet lägga fram en motion om "allmän värnplikt för män och kvinnor". Varför? För att det är jobbigt att springa omkring.

Samtidigt som kvinnor vill ses som mäns likar i allt så vill de inte klä sig i kamouflagekläder och gå igenom flera månaders hårdträning. Inför allmän värnplikt för alla, eller slopa värnplikten, så enkelt är det. Det går inte att välja ut vilka delar av kakan man vill ska vara jämställda, och det är inte okej att själv bete sig sexistiskt för att männen gjort det så länge. Annars är kampen för jämställdhet en av de viktigaste frågorna, som inte får bli uttjatad, så länge det är orättvisor i samhället. Så länge man har koll på vad det är man kämpar för.

Och bränn skittidningarna medan ni ändå håller på.


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2001 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: