sourze.se

Hur funkar barn?

Vi går i skolan i flera år och lär oss läsa, historia och baka bullar. Men en av de viktigaste och svåraste sakerna i livet är det ingen som berättar. Hur funkar barn?

Det är ju minst lika viktigt att lära sig hur barn funkar, gör och beter sig i olika åldrar och situationer. Visst, jag förstår nu som pappa till en 7-årig pojke att alla barn inte är stöpta i samma form och därmed inte beter sig lika. Men det visste jag inte innan jag hamnade huvudstupa i föräldrarollen. Jag visste inte heller att vi redan från födseln är en liten människa med våra enga beteenden och sätt att reagera. I min enfald trodde jag att mitt handlande och min uppfostran skulle kunna forma barnet. Men icke. I alla fall är det min tro och erfarenhet att att miljön inte betyder så mycket, i alla fall inte så mycket som jag inbillade mig och som jag läst att olika experter hävdar.

Den tid vi tillbringar i skolan av vårt liv lär vi oss livsviktiga kunskaper. Men att förstå sig på barn och hur vi ska kunna ta hand om barn får vi knappast veta något om. Och att ta hand om barn är väl ändå det viktigaste vi har att göra i vårt liv.

Visst är det så att man inte riktigt kan lära sig och förstå hur barn är och gör föränn man själv står där med egen liten ny människa som jag ska ta hand om.Men i alla fall går det att lära sig en hel del innan och därmed bli något förberedd.

Det vore dags med ordentlig barnkunskap i utbildningen.


Om författaren

Författare:
Lennart Hallengren

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2001 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: