sourze.se
Fler bilder

Hur ska det gå för Kina?

Kina har lyckats lyfta 400 miljoner kineser från fattigdom och USA har tack vare billiga kinesiska konsumtionsvaror lyckats hålla nere inflationen.

Nyliberalen Johan Norberg har skrivit en artikel den 20 juni i Metro med rubriken ”Kina skapar lata företagsbjässar”.
 

Norberg skriver: ”Så kan Kina pressa priserna på stål, cement och solpaneler och konkurrera ut våra företag.. Men om det är fusk får vi gråta över det hela vägen till banken för det innebär att Kina subventionerar oss konsumenter. Produktion är ju inte till för producenterna, utan för att vi vill ha vissa varor och tjänster.”
 

Norberg skriver ofta bra artiklar men den här artikeln är ogenomtänkt, när han beskriver Kinas och USA:s förhållande till varandra. I själva verket är det en "vinn-vinn"-situation för båda parter. Kina har lyckats lyfta 400 miljoner kineser från fattigdom och USA har tack vare billiga kinesiska konsumtionsvaror lyckats hålla nere inflationen. Kina har lyckats öka lönerna så mycket att en del amerikanska företag har börjat ta hem produktionen. Kineserna kommer kanske aldrig att få tillbaka de miljarder dollar som man har lånat ut till USA men det spelar kanske ingen roll. De lata företagsbjässarna har fyllt sin uppgift och blir nog i längden utkonkurrerade på marknaden.

 

Artikeln avslutas på följande sätt: ”Kina bygger tomma bostadskomplex och vägar och broar till ingen ting bara för att hålla verksamheten i gång. Det är den största bubbla vi har sett i modern tid, säger ratinginstitutet Fitch. Men du behöver inte lita på dem. Kinas ekonomi 'är allt mer instabil, obalanserad, okoordinerad och ohållbar' sa en bedömare för några år sedan. Det var Kinas premiärminister.”

 

Om Kinas ekonomi är så obalanserad och instabil kommer att avgöras det närmaste decenniet.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2013 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: