sourze.se
Foto: Ru S

Foto: Ru S 

Baracker? Tillåt mig skratta!

Snart får vi läsa om att den skolmiljön producerar barn avsedda för socialt bottenskikt, och vem vill anställa någon som gått i skola i en sketen barack? Oj oj oj.

Baracker? Hahaha.

Förlåt mig mina barn för att ni fick bo i en maskerad barack i fjorton år. Det började 1970. Vi åkte stolta och tittade flera gånger i veckan när Skanska anlade kedjehusområdet. Ett trettiotal husgrunder gjöts i sluttningen nedanför skogsbacken. Sedan lyfte man på övre våningen. Varje hus bestod av fyra prefabricerade baracker från ett stort lastbilsflak. De skruvades ihop och sedan lades ett yttertak som var så nära platt man kan komma och avvattningsrännan byggdes INNANFÖR takets profil. Sjuttiotalets arkitekter kände en yr styrka av den moderna byggtekniken som struntade i taklutning som leder vattnet bort ifrån husen. Metodik som fungerat i tusentals år. Gammalt skrock? Som visade sig vara sanning när löven och snöslasket på höstarna täppte till avvattningen och taken bågnade när de fyllts av vatten. Takpappens skarvar släppte av tyngden och husen fylldes droppvis av den nederbörd som borde ha sökt sig till kommunala spillvattenledningen i stället.

Vårt hus klarade sig på grund av att far är rädd för vatten och rensade lövsilar och skottade ned blötsnö oftare än byggfirmans rekommendationer. Dessa "baracker" hade 133 kvm bostadsyta, badrum med dubbla handfat och bidé, separat dusch/toalett, badkar, 300 liters varmvattenberedare som vi värmde med nattström á 3 öre per kilowattimme. Det var faktiskt bättre förr både i den tidens baracker och villor. Elvärme - okej, den har sina brister men inte till det kilowattpriset - 8 öre/kilowattimme. Allt detta hände innan staten började ockra och lägga 75 procents skattepålagor på medborgarnas energinotor. Får jag pina er lite till? Huset kostade 128 000 kronor. Sista ägaren av den baracken betalade 2,8 miljoner nyligen.

Förlåt mig, mina barn, för att ni blev tvungna att gå i skolan i närområdet. Den byggdes på samma effektiva sätt - efter några månaders hopskruvande av lastbilsstora färdigbyggda moduler satt hundratals glada barn i en splitter ny lågstadieskola. Hade dom vetat att dom satt i baracker så hade dom skolstrejkat? Nej, nej - alternativet var några gamla murkna 1800-talsbyggnader i närområdet som fått förfalla i decennier. Så valet fanns knappast. Den nya skolan, fortfarande i bruk efter 45 år, står fortfarande stadigt på sin plats och ingen talar om baracker efter den senaste uppfräschningen av takkonstruktionen.

Så idag gratulerar jag till den kvasinyhet som mediadrevet lyckats ena sig om i riket: De ohyggliga farliga osunda för kalla/för varma barackerna. Snart får vi läsa om att den skolmiljön producerar barn avsedda för socialt bottenskikt, med mögelhosta och sociala fobier och vem vill anställa någon som gått i skola i en sketen barack? Oj oj oj.

Förresten - är det inte billigare att bygga baracker än permanenta skolbyggnader? De ska ändå brinna ner i maj. Ingen politiker har berört ämnet. Än. Men brandkåren ser det som en het fråga.

Alla tusentals småhus från 80- och 90-talet - ska journalistkåren riva dem också? Baracker är bostäder, inte skolor. Eller?


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: