sourze.se

Husby i lågor

Du tänker inte diskutera källkritik och hur media väljer att vinkla vad som händer, du tänker inte försöka sätta in dig i varför man väljer att sätta samhället i brand. Du vill inte förstå ilskan, du vill inte stoppa den, du vill hata.

"Polisjävlarna fråga´ mig vad jag tagit. Så jag sa: Ingenting. Dom letade efter vad det var. Dom sparkade mig. Fast de hittade: Ingenting."

Du kanske tror att du kan förstå. Att trots din medelklassuppväxt och ditt svenskklingande efternamn känner du empatin, men ändå så är du arg på dessa idioter i förorten som bränner upp bilar och skapar upplopp - du vill inte förstå, du vill skuldbelägga! De förstör ju. Allt är deras fel. Vadå brist på klassanalys? Vadå "men tänk på varför de gjort som de gjort, så vi kan förhindra att det sker igen"? Nej, idioterna ska spärras in, därmed basta.

Du har ju hört talas om förorten, de har ju husrum och tunnelbanan går ut dit också, kan de inte bara sluta klaga nu? Offerkoftor hela bunten, det går överstyr när man bränner bilar, fattar de ingenting?

Vi växte upp med ingenting. Mamma får inte bättre jobb, hennes efternamn kommer efter svennarnas. De skriker guling efter mig när jag går till fotbollen, alla dessa rassejävlar, vissa sprayar nazistsymboler i centrum och vakterna gör ingenting år det. Mina vänner och jag är unga och arga, vi börjar snatta för att då äger vi hela affären och allt är vårt, vi är arga på medelklassen som badar i lyx, och vi som aldrig varit utomlands. De röker hasch i centrum och undrar om vi vill ha, mina vänner är 12 och dricker vodka, betygen gick åt helvete och min kompis hamnade i fosterhem. Polisen skiter i oss blattar, jag hörde om den där snubben som sparkade min bror när han var på väg ut från affären, de hade frågat vad han tog och när han sa ingenting alls sparkade de på honom som en piñata utan någon anledning.

Husby, tänker du. Du har inte varit i Husby. Du är arg för nu kommer rebeller och tror att de kan skylla något på polisen? Polisen gör sitt jobb! Polisen måste väl slå lite civila här och var för att skydda folket ifrån oroligheterna? Vadå polisen bidrog till oroligheterna när de slog 11-åringar och skrek neger, luffare, apor? Polisen gör sitt jobb! Vad spelar det för roll att polisen inte lät journalister komma in i Husby när övervåld skedde? Polisen gör sitt jobb! Så typiskt invandrare att agera så här, fattar de inte bättre? Du blir så besviken, man måste göra annat för att förändra samhället - kanske skriva en insändare eller gå med i ett parti. Herregud, bränna bilar, invandrare är en sådan besvikelse!

Fuck aina, bror. Fuck aina. Ska jag berätta vad aina gör? Aina jagar dig i tunnelbanan, du ska ha ditt pass för annars haffar dom dig, fattaru? Du tillhör inte Sverige, kolla på din hud mannen. Dom skriker neger och guling och är på samma jävla sida som dom där horungarna som sprejar i centrum. Dom slog han som bor i hus 73, han är så jävla snäll. Hallå vet du ens vad de gjorde i Husby eller? De mördade en gubbe, han var lite störd sådära, men han hade inte förtjänat döden, så sa de att de tog honom till sjukhuset men mannen han dog i sin jävla lägenhet, de lämnade honom FÖR ATT DÖ så han FÖRBLÖDDE med DERAS SKOTT I MAGEN, och så undrar folk varför vi hatar aina?! Vad ska vi göra?! Ska de fortsätta köra över oss eller? Jag bränner nästan upp något snart, jag pallar inte med den här jävla skiten.

Du sitter där i din soffa och läser tidningen och brinner av hatet. Du är så förbannad på alla dessa invandrare som ränner runt och ställer till problem. Du tänker inte diskutera kring källkritik och hur media väljer att vinkla vad som händer, du tänker inte göra en klassanalys och försöka sätta in dig i varför man väljer att sätta samhället i brand, du vill inte förstå ilskan, du vill inte stoppa den, du vill hata. Du bestämmer dig för att lägga din röst på SD i valurnan nästa år för NU SKA DE UT! Allt är blattarnas fel och det är inget fel på integrationen i Sverige, hallå, min pappas kompis sons kollega har faktiskt fått jobb och vadå Sverige börjar bli mer rasistiskt? Det är ju VI svenskar som får stå ut med vad de här invandrarna gör och du känner dig trött. Senare, på tunnelbanan sätter sig en kvinna med slöja bredvid dig och du tänker på vad de skrev i ditt nyfunna partis blogg, att kanske bär hon på en bomb som alla andra muslimer. Så du går av vid Gullmarsplan fast du ska till Skarpnäck, och du väntar på nästa tunnelbana samtidigt som du tänker på vad Jimmie sa; islam är det största hotet mot Sverige, där bland invandrarna. Du ser en ung flicka vandra förbi med en pojke som hukar sig som om han blivit sparkad och hon säger "aina får inte göra såhär" och du våndas - de här jävla svartskallarna och deras fula språk.

Vi sitter på Gullmarsplan och jag har gråt i min hals, hur kan aina göra så här? Man sparkar inte på den som redan ligger ner, man skadar inte den som redan lider. Man går inte in med batong mot oskyldiga som i Husby letar efter sina familjer, man sparkar inte på bror när han inte gjort något. Jag tänker på allt som hänt - redan från början med mamma och hennes efternamn, med rassarna som skrek "guling!" efter mig, med polisen som skrek "neger" efter min vän och sparkarna i magen på bror och vakterna som förföljer mig även fast jag inte ens vill ta något mer, här har jag aldrig ens varit. Och hatet växer för Sverige talar om invandrarna som volym - är vi inte människor? Dom pratar om blattarna, dom vet inte hur det är att leva i orten, allt detta förtryck. Min kompis bor i Husby och hen berättade att en 11-åring blev slagen av polisen, han hade inte ens gjort något, och sen skrek polisen neger, huvudet börjar snurra som i en gunga, allting hänger ihop. Återgår till fokus, håller om bror som har ont, och ser en person som tittar med hat i blicken på oss och viskar "äckliga blattar", innan hen går på nästa tunnelbana mot Skarpnäck.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 24 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: