sourze.se
Artikelbild

Sverigedemokraternas sönderfall

Vi kan se flera paralleller med Ny Demokratis uppgång och fall. Den största orsaken till att SD åker ur riksdagen kommer visa sig vara den omöjliga nolltoleransen mot rasism i ett parti grundat på just rasism.

Många experter tror att Sverigedemokraterna kommer finnas kvar och få ännu fler mandat i riksdagen. Vi som ser att medborgarna och massmedia börjar vakna har mer tillförsikt. Antirasismen på nätet har kommit igång rejält och slår rasistsidorna i antal och givetvis - med faktamängd. Detta medför att allt fler kan bemöta vardagsrasismen med fler argument. Liksom rasismen har spridit sig som ringar på vattnet så kommer nu antirasismen och människokärleken att skölja bort sverigedemokraterna SD som höga vågor mot en tångdränkt sandstrand.

Dessutom kan man se flera paralleller med Ny Demokratis uppgång och fall. Den största orsaken till att SD åker ur riksdagen kommer visa sig vara den omöjliga nolltoleransen mot rasism i ett parti grundat på just rasism. Ny Demokrati föll på bland annat just detta.. Samma ser vi nu hända i SD. Lokala politiker blir uteslutna trots att de har ett stort väljarstöd. När det gäller toppskiktet ser det ut som att de får de vara kvar, alternativt bli rika på partiet på konsultbasis.

Partiet håller på att delas i två delar mellan de som vill att nolltoleransen skall gälla och de som vill göra undantag. Dessutom har det faktum att partiet på riksnivå tar pengar från de lokala avdelningarna, fått allt fler att protestera. Man skall komma ihåg att SD är ett resultat av flera delningar från det ursprungliga Nazistpartiet. Varför skulle denna process inte kunna fortsätta?

Det är värt att poängtera att SD i mångt och mycket har kommit in i riksdagen som ett populistiskt parti. Det är tack vare ökande klyftor och massarbetslöshet som väljare har kunnat fångas upp. Sverigedemokraterna har gjort det genom att peka ut de främmande som syndabockar. Sverigedemokraterna har vunnit väljare genom att använda vinklad och falsk fakta. Sverigedemokraterna har gjort detta utan att de andra partierna har förklarat verkligheten. Tystnad är fascismens och rasismens bästa bundsförvant.

Därför är det med glädje och framtidshopp som vi nu ser att Socialdemokraterna har vaknat. De ger väljarna konkreta förslag på hur arbetslöshet och sociala klyftor kan minska. De visar att det kan göras utan hot och hat mot etnicitet och religion.

Därför blir Sverigedemokraterna en otäck parentes i historien.


Om författaren

Författare:
Göran Ording

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: