sourze.se
Artikelbild

Hur mycket rasism tål Sverige?

Debatten kring den senaste tidens händelser efter Omar Mustafas avgång, har öppnat ännu en plattform för frågor som cementerar fördomar om muslimer och invandrare.

Nalin Pekgul skriver i en artikel att Omar Mustafa inte representerar alla muslimer. Jag undrar - när har någon påstått att Omar Mustafa representerar alla muslimer? Det hon däremot missar är att bemöta viktig kritik, den enorma besvikelse som många muslimer känner över hur Omar Mustafa har behandlats.

Under en debatt med Jimmie Åkesson 2010 öppnar Pekgul debatten med att frågasätta Åkesson när han säger att muslimer är det största hotet mot Sverige, att invandrare ska anpassa sig till samhället och att Sverige håller på att islamiseras. Pekgul är upprörd, och hon frågar honom varför han påstår att ramadan och halalslakt utgör ett hot mot Sverige. Inte nog med att hon tar debatten på hans villkor, men hon missar också att avhandla kärnfrågan - hur mycket rasism tål Sverige?

Istället menar hon att de båda för samma sorts kamp mot islamister, och ifrågasätter att han buntar ihop henne med extremisterna. Åkesson instämmer med henne, han säger att hon förtjänar stor respekt för det hon har sagt och gjort för att motverka den extremism som växer i Sverige.

Varför behövde Pekgul Åkessons komplimang? Var det för att hon ville att han skulle cementera extremismens tillväxt i Sverige? Ville hon verkligen att Åkesson skulle bekräfta att de för samma sorts kamp emot extremismen i Sverige?

Enligt Åkesson och hans jämlikar är islam grundorsaken till att extremismen ökar. Genom att i debatter acceptera Sverigedemokraternas problemformulering så stigmatiseras en grupp, när det vore möjligt att istället tala om hur mycket av stigmatiserande processer som egentligen kan tålas.

Man bör tydliggöra de dunkla premisser på vilka ett problem formuleras, och den agenda som bekräftar de fördomar som existerar. Vi behöver en debatt som inte stänger ute de människor som inte vill ta debatten med dem som anser att invandringen är ett problem för Sverige. Vi behöver även en debatt utan de krafter som tror att alla invandrare är muslimer och alla muslimer islamister. Frågan handlar inte om halal, ramadan eller invandring. Frågan handlar om rasism och hur mycket rasism Sverige tål.


Om författaren

Författare:
Sara Abdollahi

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2013 14:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: