sourze.se
Artikelbild

Har EU koll på köttet?

Folk luras alltså inte bara till att äta fel slags kött - de kan dessutom dö i cancer om 25 år, få svåra blodsjukdomar eller bara må dåligt - "helt utan anledning"...

"De får bara sälja kött till EU om de följer EU:s kontrollprogram". Så svarade kvinnan på Livsmedelsverket på frågan hur reglerna är vid köttimport till EU från Amerika.

"Följer EU:s kontrollprogram" - det låter jättebra. Men är det verkligen någon som på allvar tror att detta kontrollprogram följs på andra sidan jordklotet?

Under samtalet med kvinnan på Livsmedelsverket låg hela sanningen i form av en bunt papper på skrivbordet. EU:s kontrollprogram följs inte. Men det var inte därför jag ringde Livsmedelsverket, utan bara för att ta reda på vilket ansvar en svensk myndighet har gentemot sitt lands invånare. Tydligen förlitar sig den högsta livsmedelskontrollerande myndigheten helt och hållet på "EU:s kontrollprogram" vid import av kött.

Det låter lite som invandringspolitiken. Första land tar ansvar för invandraren. Första land tar ansvar för köttets kvalité, och första land behöver ju inte ta sitt ansvar, eftersom slakterierna där borta följer "EU:s kontrollprogram".

I pappershögen på skrivbordet ligger det bland annat en rapport som EU själva gjort. En rapport som visar på mycket stora brister som pågått sen 2010, när det både gäller djurrätten och kontrollen av köttets innehåll. För det är just så det är, köttet innehåller så mycket mer än muskelfibrer, de cancerframkallande spårämnena finns där också.

"Konrollerna utanaför EU är utmärkta" - citatet kommer från en svensk köttimportör. Alla litar på "EU:s kontrollprogram".

Det hela blir lite komiskt när det sätts i relation till hästkött i lasagne och i Ikeas köttbullar. Vad är problemet? Jo, folk vill veta vad de stoppar i sig. Och så långt är jag med, klart folk vill veta vad de äter. Och nu gör DNA-analysföretagen miljonvinster för att hela köttindustrin kontrollerar vilken art köttet de säljer härrör från.

Men min följdfråga blir; har inte samma folk rätt att veta att köttet de stoppar i sig kan vara förgiftat? Att djuren varit behandlade med förbjudna preparat som aldrig dokumenterats. Folk luras alltså inte bara till att äta fel slags kött - de kan dessutom dö i cancer om 25 år, få svåra blodsjukdomar eller bara må dåligt - "helt utan anledning"...


Om författaren

Författare:
Lena König

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: