sourze.se
Artikelbild

Svenskarna mår bra av att äta hästkött

Någonting att tänka på i tider där slowfood, närproducerat och miljö står i fokus.

Idag finns det cirka 360 000 hästar i Sverige. De bär omkring på ett gott, näringsrikt och magert kött. Ur flera perspektiv är det ett väldigt bra kött.

Hästarna betar på många marker som annars inte skulle ha betats. De är goda betare som äter det mesta och lämnar inte kvar lika mycket som nöt och får gör. Idag minskar betande nötdjur i Sverige, tillväxten sker långsammare än vid utfodring med kraftfoder och därmed sjunker lönsamheten för uppfödarna. Den betade arealen i landet har sedan 1800-talet minskat från 1,6 miljon hektar till en halv miljon hektar idag.

I vissa köttkretsar där kvalitén på köttet är viktigt, har man sett hur viktigt det är med långsamt växande djur. Köttet från djuren som får beta mycket och därmed växer långsammare är exklusivare och därmed dyrare. Tyvärr är inte alla beredda att betala så pass mycket för sitt kött, som den kvalitén innebär.

"Hästarna på landsbygden håller landskapet öppet", säger Margareta Steen länsveterinär i Gävleborgs län.

Hästarna är mer miljövänliga att föda upp än nöt. De fyrmagade nötkreaturen avger betydligt mer metangas i sin ämnesomsättning än vad hästen med en mage gör.

2011 slaktades drygt 4 300 hästar i Sverige, det gav drygt 1300 ton hästkött, men det finns ett antal hästar som varje år försvinner spårlöst.

Enligt statistiken dör cirka 20 000 hästar varje år, utav dem slaktas eller avlivas cirka 12 500. Vart resten av alla döda hästar tar vägen vet ingen, det finns misstankar om att de transporteras till södra Europa för slakt.

Under 2011 åt svenskarna 200 gram hästkött i genomsnitt per man. 1950 åt svensken i genomsnitt 1,8 kilo hästkött per år, enligt siffror som jordbruksverket tagit fram. Uppfödaren får cirka 5-10 kronor kilot för hästkött, för ungtjur är priset cirka 35 kronor kilot.

Idag finns det inga registrerade rena köttproducerande hästuppfödare. Hästarna som slaktas är rid, trav, galopp eller sällskapshästar.

Konsumtionen av hästkött i Sverige har ökat den sista tiden, efter debatten om falska innehållsdeklarationer i flera maträtter.

För alla oss svenskar som vill behålla det vackra betade landskapet, tänker på miljön och vill äta magert kött, är häst ett väldigt bra alternativ. Speciellt om det är svenskproducerat hästkött. Någonting att tänka på i tider där slowfood, närproducerat och miljö står i fokus.


Om författaren

Författare:
Cilla Heurlin

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2013 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: