sourze.se
Artikelbild

Försäkringskassan - vad gör ni egentligen?

Nu återstår att se om cancer berättigar till sjukpenning. Det är inte alls säkert ska ni veta. Man kan styra någon maskin liggandes i sängen - med hjälp av ögonrörelser.

Det var en gång en familj, bestående en man, en kvinna och minstingen, visserligen 23 år gammal men eftersom han studerar så bor han hemma som så många andra i hans ålder. Sedan blev mamman sjuk, utbränd som det heter. Det kan heta annat, men på läkarspråket heter det "utbränd".

Det var nog bara för att Försäkringskassan skulle kunna förstå. Och under tiden mamman var utbränd blev även mannen sjuk; cancer, och en sådan diagnos gjorde naturligtvis inte mammans utbrändhet bättre. Som tur var, träffade både mannen och kvinnan trevliga och förstående läkare och allt fungerade tills FK började ta reda på kvinnans inkomster. Hon är ju egen företagare och hade precis fått sin verksamhet till en lönsam nivå och den beräknade inkomsten år 2013 var mellan x0000 -x00000. Och så skickar FK ärendet till en "utredare", förmodligen en outbildad människa som i det här fallet hette Pia.

När den här Pia ringde till kvinnan första gången sa hon: "Du verkar inte ha så stort förtroende på Försäkringskassan". Svar: "Vad tror du att det beror på?". Efter en stunds förklaringar tröttnade kvinnan och la på. Efter några dagar ringde Pias chef, Katarina hette hon, och frågade "Varför är du så arg på Pia?". Och då brast det: "Jag är inte arg på Pia, jag är arg på ert system; ni sitter där och läser utantill på paragrafer och gör era beslut efter det. Att ha någon erfarenhet av att använda egen hjärna verkar inte finnas i er värld". Och så la kvinnan på igen.

Efter att ha vilat ett par dagar gjorde kvinnan överklagande, det var nämligen inte första gången hon var sjukskriven utan att få betalt, nej - år 2009 var hon sjukskriven tre månader men FK bestämde att "inte kunna sova på flera veckor och att jobba inom psykiatrin, är ingen sjukdom". Grattis! Jobba med folk som mår dåligt och må själv så dåligt att du har lust att be de stackars människorna att dra till varmare platser. Nu återstår att se om cancer är en sjukdom som berättigar till sjukpenning. Det är inte alls säkert ska ni veta. Man kan styra någon maskin liggandes i sängen - med hjälp av ögonrörelser.


Om författaren

Författare:
Ulla Sarja

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: