sourze.se
Artikelbild

Så viktig är din företagslogga

Vad du ser är vad du får. Exklusivitet, trygghet eller lågpris. Logotyper är laddade med olika kvaliteter och en bra logga kan skapa goda kundrelationer. Loggan är företagets fönster mot omvärlden.

Redan vid första mötet med ett nytt varumärke eller företag skapar logotypen en känsla för den produkt eller tjänst som företaget står för. En fungerande logotyp innebär mer än en modern grafisk utformning.

Lena Björnberg äger Björnbäret Design i Laholm och har många års erfarenhet av grafisk formgivning och reklamproduktion.

- Ett företags logotyp fungerar som ansiktet utåt. Den ska synas och kännas igen. Hur loggan ser ut är väldigt viktigt, säger hon.

Logotypen har en betydande funktion eftersom den fungerar som avsändare i reklam och annonser. Genom loggan och den grafiska profilen gör företaget avtryck och skapar igenkänning.

- Loggan är ett sätt att kommunicera. Därför är det viktigt att hålla fast vid det koncept man har valt. Kanske blir loggan en av företagets värdefullaste tillgångar, säger Lena Björnberg.

Olika färger signalerar olika saker. Just färgval och typsnitt är viktigt i kommunikation med kunder och andra. Mörkblått kan ge intryck av trygghet och orange kan markera lågpris. En enkel, stilren och tydlig logga är det optimala, enligt Lena Björnberg.

Men det finns fallgropar. Loggan måste fungera i olika format, tryck och färg. Ibland händer det också att nyföretagare glömmer att kolla upp om det tilltänkta företagsnamnet är godkänt innan loggan beställs. Bara en snygg logga räcker inte heller. Det är viktigt att tänka på "paketeringen" som till exempel grafik profil med visitkort, webbsida, förpackningar och annonser. En bra logga ska kunna användas i stort och smått och den ska vara trovärdig. Det är viktigt att hålla en tydlig linje och vara konsekvent.

- Humor är heller aldrig fel. Viking Line, till exempel, har verkligen förmått skapa en identitet genom sin logga. Man behöver inte ens se hela logotypen för att känna igen den. Det är kaxigt, säger hon.


Om författaren

Författare:
Marie Svensson

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: