sourze.se
Artikelbild

Kina väljer sina ledare

Den här och nästa vecka är den Nationella Folkkongressen samlad och kommer att utse partichefen Xi Jinping till president och Li Keqiang till premiärminister.

I en artikel den 22 februari 2013 i SvD med rubriken "Svår balansgång för Xi i smogens Kina" skriver Johan Myrsten om hur partichefen Xi Jinping försöker balansera olika intressen i Kina.

Artikeln har följande inledning: "Partichefen Xi Jinping och den nya ledningen i Kina har gått balansgång på flera linor efter sitt tillträde. Nya ekonomiska reformer har förebådats, men frågan är vad som verkligen genomförs och hur mycket av sin makt partiet vågar riskera."

Som framgår av rubriken till Johan Myrstens artikel kommer miljön att spela stor roll de närmaste åren. En statsanställd geolog uppger att 90 procent av grundvattnet är förorenat i städerna. När det gäller luftföroreningarna har det uppmätts 40 gånger högre än gränsvärdena. Ett annat stort problem är korruptionen som grasserar inom kommunistpartiet. För att minska inkomstklyftorna i landet föreslogs den 6 februari i år att minimilönen skulle höjas till 40 procent av lönenivån i städerna där inkomsterna är tre till fyra gånger högre än på landsbygden.

Den här och nästa vecka är Nationella Folkkongressen samlad och kommer att utse partichefen Xi Jinping till president och Li Keqiang till premiärminister. Den samlas en gång om året men det mesta som avgörs där är redan bestämt av partiet. Man kommer att besluta om att försöka ställa om ekonomin från investeringar och export till konsumtion. Då är reallöneökningar ett viktigt mål för att öka folkets levnadsstandard.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: