sourze.se
Artikelbild

"Tillsammans blir vi starkare"

Det blev en väldigt bra informationsdag om alkohol och droger på Satelliten i Sollentuna.

Musketörerna i Sollentuna och Rågsved har besökt Satelliten-Ungdomens hus i Sollentuna, inbjudna av tre tjejer från Rybecks Gymnasium, som skapat ett projekt för bättre information om alkohol och droger för klasser 7-9. Futuraskolan Hertig Karl var inbjudna att lyssna till föreläsningen, som musketörerna Felicia Skullman och Victor Cronstedt höll i för dagen. De växte upp som barn till missbrukande föräldrar båda två och Felicia har skrivit en bok som heter "Musketörernas barn berättar". Victor har utbildat sig till kurator och socionom.

Musketörerna i Rågsved och Sollentuna MR och MS, är en ideell förening som guidar och lotsar människor i utanförskap, så att de får sina rättigheter tillgodosedda. De erbjuder möjliga vägar till återförening med barn, familj och andra anhöriga, samt informerar och utbildar om konsekvenserna av utanförskap. Mottot för föreningen är musketörernas kända "En för alla - alla för en". Föreningen har en grundprincip. Först får du hjälp av andra att hjälpa dig själv, sen hjälper du andra att hjälpa sig själva "pay it forward"-principen. Själv har jag inget missbruk i bakgrunden, men är ändå stolt medlem i denna förening sen ett par år tillbaka, då jag värdesätter högt, att ställa upp för varandra. Finns det något viktigare här i livet egentligen?

När Felicia och Victor berättat om föreningen Musketörerna för eleverna, blev eleverna ombedda att skriva frågor om droger och alkohol, som sedan skulle besvaras av musketörerna. Det blev väldigt många frågor eleverna ställde, för lokalen var full med skolungdom. Fler musketörer som kunde svara på frågor fanns på plats under föreläsningen; Niklas, Pia, Kari och Magnus. Eleverna ville bland annat veta, hur man kan leva med missbruk, utan att själv dras in i det? Råden de fick var: "Finns för er själva, håll er fungerande och sök stöd"! Om en ungdom har missbrukande föräldrar, fick den rådet att säga "Vill inte träffa dig när du är full!"

"Släpp skam och skuld", sa Victor. "Det är aldrig barnets fel att föräldern missbrukar. Trycket minskar när man pratar om sina problem med en kurator eller skolpsykolog", fortsatte han.

Råden kommer från de här musketörerna som vet, för de har vuxit upp med missbruk omkring sig. För mig som skötte försäljning av tröjor, böcker och informationsbordet, var det intressant att höra att vi som anhöriga och kanske medberoende, ska måna om oss själva, tänka på att vi själva mår bra och kräva att den som missbrukar ska vara nykter i vårt sällskap. En fråga som säkert har betydelse i dagens samhälle, då föräldrar dricker mer än förr, även i barnens sällskap. Jag läste i tidningen att en elev av sju har alkoholrelaterade problem hemma. Musketörerna pratade också om, att skolarbetet och koncentrationen blir lidande hos barn med missbrukande föräldrar. Oro i skolan kan visa sig i skolk, aggressivitet och att man inte kan hänga med på lektionerna. Jag tror att det är väldigt viktigt för eleverna att vara medvetna om det. Då finns orsaken att prata med någon, precis som Victor sa, en kurator eller psykolog på skolan.

Felicia har ju skrivit boken som heter "Musketörernas barn berättar", där hon intervjuat barn till missbrukande föräldrar, om hur det känns att ha en förälder som är alkoholist eller tar droger. Felicia berättar i egenskap av barn till en missbrukande pappa och fängelsekund om hur hon känt det under uppväxten och känner nu. Hon betonade, att man kan älska en förälder, även om livet är upp och ner på grund av droger. Victor berättade också om hur han kände när han förstod att hans högt älskade morbror använde droger när de träffades, men Victor trodde det var medicin, tills han förstod att hans morbror använde narkotika! Det kom som en chock. Victor berättade också om, hur barn lär sig att se hur det är ställt med en beroende förälder och om att barn "får orolig mage" när föräldern dricker eller tar droger.

En av musketörerna Nicklas, berättade för eleverna hur han slutat med droger efter 20 år. Han var väldigt sjuk och hamnade på sjukhus i tre månader, där han delade sal med en kamrat. De båda diskuterade sin situation och kom fram till att de var trötta på att vara hemlösa och drogberoende. Vad skulle de göra? De sökte sig till Musketörerna i Rågsved och fick efter en tid lönebidragsjobb där, samt höll sig nyktra.

Musketörerna i Sollentuna kom till när Nicklas och fyra andra personer träffades regelbundet på måndagar kl. 13.00 och höll kontakt med MR i Rågsved, där de fick godkännande av Rågsveds musketörer att bilda föreningen MS samma höst, vid ett möte med 57 personer. "Nu står vi här", säger Nicklas till eleverna, " i drogfrihet och har dragit in kamrater från ett husvagnsliv! Meningen med föreningen är att stötta varandra!" Han är nu medlem och en av grundarna i Sollentunas Musketörer - MS, som kom till efter föreningen Musketörerna i Rågsved.

Musketören Pia från Rågsved, berättade i en del av sin dramatiska levnadshistoria från scenen, om hur hon är den första i Sverige, som fått en hjärtklaff av en gris. Efter ett långt missbrukarliv blev hon trött, orkade inte längre och lade av med drogerna. Hon har nu varit drogfri i många år.

För fem år sedan bildades Musketörerna i Rågsved, MR. Det var hemma hos Michaela Cronstedt, mamma till föredragshållaren Victor Cronstedt, som många överlevare från Rågsved samlades och bildade föreningen Musketörerna. I föreningen guidar man personer från utanförskap till innanför skap. Två guider från Musketörerna följer med till socialförvaltningen vid behov och vid vräkningar till fastighetsägaren. Föreningen inventerar de hemlösas situation och gör deras röster hörda via stadsdelen Enskede, Årsta, Vantör. MR- Musketörerna i Rågsved har åkt ut till skolor ungdoms- och fritidsgårdar och visat Tom Alandhs dokumentärfilm" Vi som överlevde Rågsved". Den återföreningsverksamhet som bedrivs inom MR, har något konkret att erbjuda de ungdomar som kontaktar föreningen.

Föreningen MR har olika delprojekt. Ett projekt är, att som i dag gå ut till skolor och ungdomar och informera om droger och alkohol. Ett annat är att i lokalen Stövargatan 71 i Rågsved, driva olika aktiviteter vid sidan av kontor och café. Jobbsökarkurs, gitarrkurs, skapande verkstad och återföreningsprojektet är några av de verksamheter som står på agendan i Rågsved. Dit går jag gärna några gånger i veckan, för att umgås, medverka i projekt eller bara vara. I Sollentuna - MS, har man en villa -"Vita Villan" där man har verksamhet varje dag, föreläsningar, olika aktiviteter och samvaro. Där har jag just nu en utställning med tavlor, för att inspirera andra musketörer till att ta fram sin kreativa ådra och kanske skapa utställningar själva så småningom. En utställning på gång är pärlplattor i storformat. Spännande!

Moderna människor har problem med att "bara vara" i nuet, eftersom de stressar så mycket. Jag tror inte på stress och det är en liten del jag kan bidra med, de dagar jag är hos musketörerna i Rågsved eller Sollentuna - bara vara i nuet, lyssna på varandra och behandla varandra med respekt, vilket är varje människas rättighet samt även ha roligt tillsammans! Välmående kan man nå genom musik, skapande och gemytlig samvaro, som inte bara fattas före detta missbrukare, utan också många andra människor i vårt stressade samhälle.

Även om människor missbrukat, har de erfarenheter och färdigheter att dela med sig av till andra människor. Många har ett långt musikliv bakom sig eller har konstnärliga färdigheter på andra sätt. "Tillsammans" - är lösenordet, och ett annat lösenord är: "En för alla, alla för en!" Tillsammans blir vi starkare!

Ungdomarna var nöjda. Det blev en väldigt bra informationsdag om alkohol och droger på Satelliten i Sollentuna. Det märkte man på den koncentrerade tystnaden i salen.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: