sourze.se
Artikelbild

Lasagneskandalen - stoff till en agentroman

Var det en enda lasagneprodukt som producerades, förpackades under olika varumärken och sedan placerades ut i frysdiskarna runt om i Europa?

Matskandalen ger rubriker i alla tidningar. Uppfödare av hästar i Rumänien, skumma, ryska brottslingar och tyskar som tidigare dömts för köttförfalskningar utpekas som skyldiga.

I Sverige har lasagnen med hästkött sålts av Findus. De säger sig vara skakade. Andra livsmedelskedjor runt om i Europa har också sålt lasagnen. En stor fransk livsmedelskoncern lär ha tillverkat och distribuerat den.

Den fråga jag ställer mig som gammal kock med ett förflutet i restaurangbranschen 1950-1960 är: Var det en enda lasagneprodukt som producerades, förpackades under olika varumärken och sedan placerades ut i frysdiskarna runt om i Europa?

Perspektivet låter ytterst alarmerande och borde kunna ge stoff till en agentroman. Blir det Jan Guillou som skriver den?

En maffiaorganisation eller en fientlig sinnad stat som förgiftar Europas folk? Eller bara en fiffig matgrossist som skaffat billigt kött? Han kanske utropar sig till hjälte eftersom hästkött torde vara bättre och nyttigare än de många gånger gamla mjölkkor som blir till köttfärs.

Europas konsumenter väntar på svaret.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: