sourze.se
Artikelbild

Köttdebatten - om att prata skit

Koldioxiden var inte uppfunnen än, alla kossorna fes så det stod härliga till, och koskit till alla våra små gurkrabatter och köksträdgårdar hämtade vi med hink och spade på andra sidan närmaste stängsel.

Ursäkta ett ovetenskapligt hånskratt åt pressens huvudnyhet kring den 20 januari. Vi måste dra ner på vår produktion och konsumtion av nötkött. Annars lurar ytterligare en beskattning; köttskatt. Jag trodde att tryckfelsnisse hade varit framme. Han brukar dock inte ges så stort utrymme.

Nu måste jag referera till min barndom igen, bara för att ge några exempel. År 1938, då jag ännu inte ens fanns på planeringsagendan, då levde och verkade, åt och fes och gödslade, tre miljoner nötkreatur i vårt land. Vår huvudnäring då var jordbruksverksamhet spridd på otaliga små enheter. Dessa söta rödkullekossor tillsammans med ett mindre antal svart och vita av låglandsras, de åt, de fes och producerade massor av mjölk. De flesta närboende dök upp vid kvällsmjölkningen för att köpa direkt av grannbonden, nyseparerad och varm mjölk med ett litet gräddlager på ytan att hämta hem i sina treliters plåtflaskor med metallhandtag som hängdes på cykelstyret.

Koldioxiden var inte uppfunnen än, alla kossorna fes så det stod härliga till och koskit till alla våra små gurkrabatter och köksträdgårdar fanns att hämta med skyffel och hink på andra sidan närmaste staket. Luften var klar och lätt att andas, till vilket givetvis den ytterst sparsamma biltrafiken bidrog. Kossornas högljudda samspråk över sockengränserna skedde obehindrat före jetplanens vrålande epok.

Idag uppgår antalet nötkreatur till ungefär hälften, 1,5 miljoner. De huserar i ett fåtal gigantiska anläggningar och många av ägarna funderar sedan flera år på att lägga ner mjölkproduktionen då mejeripriset per kilo till leverantör ligger mellan 2,83 och 3,30 kronor per kilo mjölk, vilket ger dålig kostnadstäckning. Alla förstår då att hanterings- och distributionsleden har anledning att gnugga händerna. Antalet mjölkkor är nere i 350 000. Resten är köttdjur.

Så det är ganska lätt att skratta åt dessa katastrofrapporter när våra kossor bevisligen inte orkar fisa ens hälften av mängderna de vräkte ur sig på 40-talet. Menar man att konsumenten äter för mycket kött och därför släpper en rökare för mycket, så kanske lagstiftning om gasmätare och katalysator på WC-stolen vore skitbra.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: