sourze.se
Artikelbild

Det sunda förnuftets era

Överallt hör jag om hur olika kulturer välkomnar en ny era, som tydligen börjar nu. Om jag fick bestämma vad den skulle handla om, så skulle det vara sunt förnuft.

Ja, nu är vi min själ på väg mot ett nytt år och det verkar som om olika kulturer på olika sätt anser att en ny tid eller era är på ingång.

Tänk om jag bara fick bestämma vad det skulle handla om denna enda enkla gång. Då skulle den nya eran heta "Sunt förnuft"! Vi är snart i avsaknad av denna dyrbara vara som behövs på så många ställen, överallt vart jag ser behövs det tänkas mer och mer.

Tänk så mycket energi och spaltmetrar det läggs på det fördömda ordet "hen". Tror man verkligen att det skulle förändra något i hur man behandlar män kontra kvinnor genom att införa ett sådant ord? Om min son hade kommit hem och sagt att han ville vara tärna i Luciatåget så hade han helt enkelt inte fått det. Det finns skillnader mellan könen så är det bara. Inget kön är för den sakens skull bättre än det andra men de har stora skillnader. Vad tusan ska jag svara om han vill byta om med tjejerna efter gympan?

Flickor har under sin utveckling en så kallad prinsessatid som är någon gång mellan 4-6 års åldern, det har inte killarna, det finns ett skäl till detta; pojkarna har en annorlunda utveckling.

Vi kan inte tuta i barnen att det inte finns skillnader för det finns det, det enda riktiga i denna debatt är att alla oavsett kön bör behandlas lika och inget annat. Det enda "hen" betyder för mig är höna, och det är precis vad detta har blivit av en fjäder.

Sjuka människor dör i väntrum på sjukhus på grund av personalbrist och vi lägger tid på sådant här, rent ut sagt, skit.

Nästa sunda förnuft-ämne; lärarna anser sig vara underbetalda, vi läser också spaltmetervis om detta. Resultaten i skolorna är uslare än någonsin, till och med på högskolorna märker man hur dåligt förberedda eleverna är i sina baskunskaper - och lärarna vill ha mer betalt? Aldrig, visa resultat som på alla andra arbetsplatser så kommer ni att få se en annan löneutvecklling. Som på alla andra arbetsplatser, och när det bevisas att en lärare är oduglig ska han aldrig placeras om utan omskolas till annat yrke precis som alla andra. Det går inte att återvinna odugliga lärare som ska ha hand om våra barns utbildning, punkt slut.

Sunda förnuft-ämne nummer tre; straff på allt som har med att göra andra människor illa. Nu får det vara slut med att vi ska ta hänsyn till hur den straffade ska kunna återanpassas till samhället efter avtjänat straff, vi ska hädanefter nästan kunna garantera att sådana förbrytare inte gör om sitt brott på grund av att de aldrig skulle vilja ha ett så långt straff igen. Jag talade med en Kuban häromdagen och han sa: "I Kuba kan du gå hem i mörkret som kvinna utan risk, för den som skulle anfalla en kvinna och åka fast har efter detta inte ens möjligheten att utföra det igen." Det låter minsann effektivt.

Imorgon ska jag besöka en arbetsplats där cirka 165 flyktingar bor tillfälligt, om allt går som det ska kan det bli min arbetsplats det kommande året. Jag kommer att lägga all min kraft på att hjälpa dessa människor att komma in i samhället och ge dem råd på hur man lättast gör detta, om jag så ska hålla kurs för dem på fritiden. Jag gör tvärtemot vad lärarna gör, istället för att bara säga att "det funkar inte" så gör jag vad jag kan med energi och fantasi för att få det att funka, i mindre skala till att börja med och fungerar det så blir det i större skala.

Men först av allt måste jag vinna en liten löneförhandling, och håll nu tummarna för mig , för jag måste tjäna en viss summa pengar för att kunna rättfärdiga att jag är borta hemifrån måndag till fredag varje vecka och endast hemma på helgen. Jag tänker nämligen om allt går planenligt även bo på min arbetsplats under vardagarna, vilket kommer att ge mig en större och bättre insyn i livet för dessa människor på flykt.

Kom ihåg att välja sprit eller raketer, låt nyktra sköta avfyrningen så blir det en bättre och helare start på det nya året. Gud gav oss inte tio fingrar ifall att vi skulle spränga bort några så det blev kvar så det räckte ändå!

Gott nytt år alla som läser, kommenterar och förhoppningsvis ibland skrattar.

PS. tänk om hela världen kunde sluta göra affärer med Indien tills att ingen kvinna våldtas där, tror ni de hade satt fart på kvinnans rättighet till att få vara ifred då? Visst fan, de som skulle genomföra detta kanske också förlorar pengar, och då är det ju inte lönt att söka sunt förnuft, inte. DS.

Happy New Year!


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: