sourze.se

21/12/2012: Våga vakna!

Tänk om 21:e december enbart är en helt vanlig dag när du vaknar. Världen ser likadan ut. Den har inte gått under, inte än. Kommer det till en förändring? Ja, absolut! Vi är i ständig förändring!

Det talas om en omstart. Mayaforskare talar om, att tanken om att tiden tar slut, att världen går under vid slutet av 2012, är en missvisande bild av vad mayakulturens historia egentligen talar om. Man bör vara försiktig i att ta till sig av vad uttolkarna egentligen säger eftersom att det är en ytterst subjektiv tolkning. Talet 13 för också med sig en slags mystik som absolut kan underbygga en slags tanke om undergång. Men ska världen gå under nu? Om detta råder ingen enighet kring de moderna mayaindianerna som bestämt slår ifrån sig en sådan uppfattning. Istället talas om en universell omstart.

Man vet att mayakulturens intresse för astronomi och tiden var stort och även om det inte var dem som skapade den mesoamerikanska kalendern, har deras utveckling av den gjort den till den mest sofistikerade av dåtida kalendrar. Dock är det ändå så att det har funnits ytterliga nedstamp i tiden före 21/12/2012 som i så fall ska vara av betydande slag. Det har det troligtvis också varit men har ändå inte inneburit att världen har gått under. Så vad ska man tro? Vad är det egentligen frågan om?

Man talar om en ny tidsålder. Den galaktiska konjunktionen pekar på det astronomiska fenomenet att solen står på linje med Vintergatans centrum sett från jorden, vilket enbart inträffar vart 26000:e år. Detta ska då enligt esoteriskt synsätt inträffa den 21/12-2012 och alltså inleda en ny tidsålder alternativt jordens undergång. Förutom de som uttolkat mayakalendern påstås även detta finnas antydning om i Nostradamus profetior, även om han aldrig, som man förstått det, nämnt världens slut och aldrig år 2012 i ett eventuellt sammanhang.

Maya nämner dels förstörelse, dels uppbyggnad där det senare ska ske genom upplyst medvetande. Det innebär att ansvaret ligger på oss själv. Alltså handlar det om en orsak/verkan-teori. Gör vi inget händer inget. Så borde det vara, men detta är ju inte sant för sanningen är; att gör vi inget annorlunda nu, agerar vi inte annorlunda, förändrar vi inte oss själv nu, händer naturligtvis enbart det vi redan har för handen.

Jag vågar påstå att världen är kvar när du vaknar idag. Jag vågar påstå att människor generellt sätt upplever djupgående förändringar som skrämmande och hotfulla och många av dem blir rädda då de hierarkiska förhållanden som dominerat deras liv under så lång tid, ska falla sönder, kollapsa. Jag vågar hävda att de som inte vågar förändra sig själv är de som också ser till att världen går under. Jag vågar påstå att det är sant, men sanningen måste inte splittra oss, sanningen kan föra oss samman om vi gemensamt kan förstå förändringens struktur.

Många kommer nu att bryta sig loss från den hierarkiska kontrollen för att skapa större balans. Det är då som hierarkierna, dvs. s.k. demokratiska, tillsammans med andra system nu kommer att brytas ner, troligtvis på ett kaotiskt sätt som vi redan kan se hända och gjort under en längre tid. Det är utifrån ett sådant kaos som en upplyst värld kan skapas. Kreativitet föds ur kaos och vi är skapande varelser eftersom den kreativa intelligensen är medfödd.

Jag ser det svårt att tro på en utstakad kalender då tiden som sådan är relativ, men människan verkar ha ett behov av att stapla den ena domedagen på den andra. Människans akilleshäl kan vara just utveckling. Jag tror inte på att vi längtar tillbaka till ett jakt- eller jordbrukssamhälle för då skulle vi nöjt oss redan då. Vi vill utveckla. Människan kan vara sådan att den är sin egen undergång, men samtidigt har vi driften att vilja utvecklas. Ändå kan det vara så att vi måste blicka bakåt för att kunna gå framåt, för att finna den där saknade pusselbiten som ger oss en ledtråd kring vad vi har missförstått.

Jag hävdar att utveckling inte är fel. Alla som skriker att kapitalismen ska gå under vet inte vad de talar om. Kapital betyder "huvud" på latin, vilket skulle innebära vi ska skära huvudena av varandra. Däremot är det så att materialismen måste stävjas. Människans habegär är det som förstör världen. Vi måste förstå vad vi egentligen talar om för att kunna göra en förändring!

Vi ser klart och tydligt en ekonomisk kollaps i världen och ganska väl uttalat att Kina ska köpa USA och därmed har vi fått en slags ny världshärskare. Vi ser naturkatastrofer världen över som vi inte kan göra så mycket åt och många offer ska skördas inom kort tid. Vi hotas av supersolstormar och annat. Världen krymper och vi ska samsas på mindre yta. Javisst! Världen förändras, men kanske inte på något positivt sätt med tanke på just dessa faktorer, men samtidigt är det så att det alltid är tredje person som råkar mest illa ut i alla krig och flest ska offras i detta krig vi själv skapat men kanske kan förändra om vi vågar vakna!

Ska vi hitta positiva faktorer så är det nog just detta att vi måste inse att vi kan förändra världen om vi förändrar oss själv och kan leva hyfsat bra så länge jorden fortfarande vill finnas kvar, men vi ska inte tro att någonting förändras om vi inte själva gör något. Det har inte inträffat fram till nu så varför skulle vi vakna upp till en förändrad värld utan insats?

Vad är det då för förändring vi behöver beakta? Kan det vara så att Mayaindianerna i själva verket talar om att blicka inåt? Jag vågar påstå att även det är sant. Att vi måste välja förändra oss själv var och en, för att kunna förändra i världen. Plötsligt inträder en slags magi! När varje människa, individuellt väljer börja förändra sig själv, förändras världen! Einstein sa att man inte kan lösa problem med samma tanke som skapade de dem. Alltså måste vi vakna och börja tänka om! Vi måste lämna egot bakom oss och skänka tanke till vår nästa varje dag. Först när vi blir ödmjuka och givmilda kan världen se bättre ut! Det som ska expandera är den mänskliga intelligensen och vetenskapen vet utmärkt hur man gör detta men samhällssystem och strukturer i samhället motarbetar den utvecklingen.

Så vad är det mayaindianerna egentligen kan ha sagt? De kan redan då ha sett att vi ska förstöra världen genom vår nedärvda drift av att vilja utveckla. De kan också ha förstått att vi måste hitta tillbaka till vårt ursprung för att kunna leva i en tillräckligt bra värld. Det som naturligt ligger i naturens förändring kan vi inte göra något åt men vi kan göra något åt den tiden vi alla delar med varandra just nu. Vi kan välja att byta ut egot mot givmildhet, vi kan välja vara vårt bästa jag varje dag!

Härmed vågar jag lova att inget händer den 21/12/2012 som inte skulle hända. Det är en vanlig dag då du vaknar till din väckarklocka, men som ringer allarmerande just för att påminna om att det är dags att våga vakna! Våga förändra dig själv och därmed världen!


5 råd till förändring som gör att du kan gå in i ny livsepok:

1: Släpp gammalt som inte längre gagnar dig. Allt från människor eller det som berör hemmet. Om det handlar om människor, tänk en god tanke och släpp taget om dem. Handlar det om ofullbordade idéer eller tankar; förverkliga dem, eller släpp taget om dem och skapa nya.

2: Gör klart och tydligt för dig själv vad du vill med ditt liv, vad du vill att det ska innehålla. Kompromissa inte!

3: Tänk på att din förändring handlar om resan till målet och inte om målet i sak. Det är du som har kontrollen hela vägen när du väljer den! Fastna inte! Bli inte ett offer utifrån andras vilja och önskemål om dig. Bli inte ett offer för yttre omständigheter! Steg för steg, ett litet varje dag är tillräckligt överväldigande. Vi förändras inte över en dag!

4: Praktisera någon form av meditation. Om det så enbart handlar om en ensam promenad! Det handlar inte om vad du gör eller hur du gör det, det viktiga är att du gör det varje dag. En stund för dig! På så sätt släpper du dina blockeringar och kan fokusera på det nya som därmed kommer till dig!

5: Våga omfamna dig själv! Kom ihåg att du inte längre är ett offer! Du har makt att förändra just ditt liv! Från och med nu handlar det om egenmakt utan egoism!

Namasté


Om författaren

Författare:
Maria Whinter

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2012 00:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: