sourze.se
Artikelbild

Pengos - ett bra exempel på en riktigt oseriös långivare

Fick ett mail från Pengos.se idag. De vill låna ut pengar till 267 procents ränta - och det är ok om man har betalningsanmärkningar. Eh...?

Det är gyllene tider för ockrare nu. Julen står ju för dörren och "man måste köpa julklappar" senast på julafton. Ja, om du inte har några pengar så finns det två alternativ: inte köpa julklappar eller låna till att köpa julklappar. För många är det eftertankens kranka blekhet som nu gör sig gällande, när de inser att de "glömt" att spara, trots att julen tenderar att dyka upp vid den här tiden på året. Jo, många har "investerat" i Triss-lotter, så klart, och "räknat med" att bli rika lagom till jul. Men sedan har det visat sig att de av någon outgrundlig anledning inte blivit rika. Hur är det möjligt? Om man har köpt trisslotter vareviga dag!! Snacka om otur!

Men så kommer räddaren i nöden i mailen! www.pengos.se !! "Gratis jullån". Det låter ju fantastiskt! Det här kanske är Triss-vinsten ändå, som kom liksom på ett annat sätt!? Jag läser vidare under "Varför välja Pengos?" Alltså, kolla: "Första lånet gratis, Gratis ansökan, Inga dolda kostnader, Låna trots betalningsanmärkning, Pengar samma dag, Personlig service, Ansvarsfull kreditgivning", nej, det är för bra för att vara sant! Jag klickar in.

Jaha, gratislånet var visst bara 500 kronor i femton dagar… men vänta, det finns ju andra grejor. 2 000 kronor t ex i trettio dagar vad de nu menar med det?, för bara 445 kronor! Det här är ju som det redan vore julafton!

Jo, visserligen motsvarar ju en månadsränta på 445 kronor på ett lån på 2 000 kronor en ränta på 267 procent, vilket kan vara den högsta ränta någon har tagit för ett motsvarande lån, åtminstone i modern tid. Tvåhundrasextiosju procent! Japp, det är 53 gånger högre än vad man skulle betala för samma lån om man lånade med en villa eller bostadsrätt som säkerhet.

Och att chansen att vinna 100 000 kronor eller mer på Triss är en på cirka 43 000, är det nog inte många som tänker på. Ändå tvekar man om man ska gå in på Casino Comsopol och lägga hela lönen på svart eller rött, där sannolikheten nästan är en på två, ja, 21 621 gånger större än den höga Trissen.

Har vi människor egentligen riktigt koll? Och borde inte Pengos verksamhet klassas som lika farlig som spel och dobbel och därmed också endast få bedrivas av staten?


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2012 13:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: