sourze.se

BBC:s nyhetschef avgår efter skandal

Efter att det framkom att före detta BBC-personligheten och medielegenden Jimmy Saville under decennier sexuellt utnyttjat mängder av mindreåriga flickor så tycks medieföretagets problem inte ta slut.

Övergreppen skedde ofta i BBC:s lokaler och ett flertal höga chefer anklagas för att ha varit fullt medvetna om vad som pågick utan att agera.

Saville gick bort i fjol. Strax efter hans död började härvans ofattbara omfattning framtona för allmänheten. Den senaste skandalen är en direkt följd av Savillehistorien och handlar om falska sexövergreppanklagelser som BBC riktat mot en politiker vilken påstods ha varit Savilles medbrottsling.

BBC:s nyhetschef, Helen Boarden, avgår och hennes biträdande chef, Stephen Mitchell, "stiger åt sidan" som ett resultat av den pågående Newsnightskandalen.

TV-programmet Newsnight tycks dock för tillfället vara på tryggt. Det har på den senaste tiden spekulerats i att det populära programmet skulle läggas ned. Före detta biträdande redaktören för BBC2, Karen OConnor, återvänder som Newsnights redaktör.

BBC bekräftar att Boaden och Mitchell kliver åt sidan från det dagliga arbetet på BBC:s "News on Monday morning". Företaget möter vidspridd kritik efter att det framkommit att George Entwhistle, som nyligen avgick som generaldirektör, kommer att få en full årslön på £ 450 000 4,8 miljoner kronor i avgångsvederlag trots att han enbart varit på posten i 54 dagar.

Kulturministern, Maria Miller, gav nyligen bifall till den kritik mot avgångsvederlaget som uttalats av brittiska parlamentariker. Hon sa att omfattningen av betalningen var "svår att försvara med tanke på omständigheterna kring Entwistles avgång och arrangemangen kring hans kontrakt." Hon tillade att BBC-fonden skulle tvingas att rättfärdiga detta för licensbetalarna.

Boaden kommer tillfälligt att ersättas av chefen för BBC:s nyhetsredaktion, Fran Unsworth. Programchefen för Radio 4 Today, Ceri Thomas, tar över Mitchells biträdande roll.
Meddelandet kom efter att Ken MacQuarrie, direktör för BBC Skottland, rapporterade att en Newsnightreportage den 2 november felaktigt anklagat en konservativ parlamentsledamot för sexuella övergrepp mot barn.

BBC:s generaldirektör, Tim Davie, har haft bråda dagar med att presentera delar av MacQuarries rapport, informera personalen och göra intervjuer för radio och TV. I ett uttalande från BBC meddelades att Boaden och Mitchell kliver åt sidan: "För att bemöta avsaknaden av klarhet kring beslutskedjan har ett beslut fattats för att ta hand om alla konsekvenser relaterade till Savilleskandalen och liknande."

"Helen Boaden har beslutat att hon inte har möjlighet att ta detta ansvar tills dess att Pollardutredningen är är klar. // Man överväger nu om enskilda personer skall få ta fler konsekvenser för sina handlingar och ifall lämpliga disciplinära åtgärder skall vidtas."

Boaden och Mitchell var redan tidigare avlägsnade från Savillerelaterade reportage inklusive reportaget den 2 november på grund av deras involvering i BBC2:s beslut 2011 att stoppa en utredning om Jimmy Savilles sexövergrepp. Före detta chefen för Sky News, Nick Pollard, leder en undersökning om deras hantering av frågan. BBC underströk att Boaden och Mitchell inte hade haft något att göra med rapporten den 2 november:

"Samtidigt som vi påpekar detta tror BBC att det finns en avsaknad av klarhet i beslutskedjan och kontrollen över BBC News som en följd av att några av dem som är inblandade i Pollardundersökningen inte hade möjlighet att utöva sin normala auktoritet. /.../ Under dessa omständigheter kommer Helen och Stephen att kliva åt sidan från sina vanliga roller tills dess att Pollardundersökningen offentliggörs och sedan återgå till sina tjänster."

BBC:s ekonomiska redaktör, Robert Peston, rapporterade att Davie menat att det var orättvist att be Boaden och Mitchell att fortsätta med sina vanliga jobb i skuggan av internutredningarna av Newsnight. Boadens och Mitchells advokater har dock hälsat att de var kapabla att fortsätta på sina poster, sade Peston vidare.

BBC meddelade att OConnor återvänder till Newsnight för att "hantera trycket" på programmets team.

BBC-Londonchefen OConnor är före detta biträdande chef för programmen Newsnight och Panorama och har även varit redaktör för nyheterna och ekonomiprogrammen.
Miller kritiserade BBC-fonden för att ha reagerat för långsamt i sin hantering av krisen men tillade sedan att Lord Patten nu agerar beslutsamt.

"BBC är en global brittisk institition och det är framförallt viktigt att fokusera på att återuppbygga dess trovärdighet" säger han. "Fonden måste agera snabbt för att försäkra folk om att ledningen och ledarskapsproblemen i företaget är lösta. Jag kände att fonden var långsam på att reagera på krisen men att den nu agerar målmedvetet. Vi får inte tappa fokus på utredningen i hjärtat av allt detta. Det är ytterst viktigt."

Under villkoren i hans kontrakt hade Entwistle rätt enbart till sex månaders lön, men fonden sa att den extra betalningen hade godkänts med tanke på hans fortsatta inblandning i de olika pågående BBC-utredningarna.

Beslutet möttes med ilska och misstro av parlamentariker. John Whittingdale, ordförande för underhusets kultur-, media- och sportkommitté, sade att fonden måste förklara hur den kan rättfärdiga en så hög lön:

"Många människor kommer att förvånas över att någon som innehaft jobbet en så kort tid och sen, under dessa omständigheter, tvingades lämna det skall tillåtas promenera iväg med 450 000 pund av licensbetalarnas pengar" sade han. "Jag skulle verkligen vilja höra från fonden hur de kan anse detta vara rimligt."

Skuggregeringens kulturminister, Harriet Harman, säger:

"BBC kan inte rättfärdiga att de fördubblar kontraktssumman för en chef vid hans uppsägning. Det liknar en belöning för ett misslyckande. George Entwistle borde tacka nej till allt utöver vad som står i hans kontrakt. Detta är inte något bra sätt att återupprätta BBC:s rykte."


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2012 14:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: