sourze.se
Artikelbild

Vad innebär det egentligen att vara svensk?

I den omtalade videon som Expressen publicerade, hävdade Sverigedemokraternas Erik Almqvist att Sverige är hans land och inte Soran Ismails. För mig låter det helt ologiskt.

Idag pratas det otroligt mycket om "svenskhet" och "svenskfientlighet" i både sociala medier och i hemmen. Min fråga är då; vad är det människor definierar som svenskhet och att vara svensk? Jag har personligen befunnit mig i diverse olika miljöer och situationer trots min ringa ålder och det jag har märkt är hur olika vi alla är i detta landet. Av alla infödda svenskar jag har mött så är det sällan den ena är den andra lik. Därför kan jag inte förstå hur man kan känna ett så starkt hat mot mångkulturen som nu börjar få ta allt större plats i det svenska samhället. När blev det något negativt att vara olika? Hur kan det gynna någon att bara umgås och socialisera med folk som är likadana som en själv? Får man egentligen något intellektuellt utbyte av det? Mitt svar är ett klart nej.

Om man alltid diskuterar och argumenterar med folk som tycker likadant om saker som man själv, hur ska man då kunna utöka sina kunskaper om världen, samhället och livet i helhet?

Jag är själv svensk, med svenska föräldrar och så vidare. Men det betyder definitivt inte att jag identifierar mig med alla andra som har liknande förutsättningar. Och om jag träffar någon som är utlandsfödd så betyder inte det att vi automatiskt är totalt olika.

Varför är det så viktigt att vara svensk? Och vad innebär det egentligen? Om man googlar det eller frågar personer vad det innebär så får man aldrig samma svar. Och om det faktiskt hade varit ett bestämt begrepp så borde man väl kunna få samma svar från alla man frågar.

Nej, det finns ingenting särskilt i ens personlighet eller ens beteende som bestämmer om man är svensk eller inte. Det enda som betyder något är om man själv identifierar sig som svensk eller inte. Och då spelar det ingen roll var man är född.

I den omtalade videon som Expressen publicerade så hävdar Erik Almqvist att Sverige är hans land, och inte Soran Ismails. För mig låter det totalt ologiskt. Varför är detta land mer Almqvists än Ismails? Bara för att han är född här? Nej, för precis som Soran säger i videon så står det svensk i hans pass och han identifierar sig som svensk. I mina ögon är han då svensk.

Sedan har vi ordet "svenskfientlighet" som varenda rasist slänger sig med nu för tiden. Jag förstår inte riktigt det begreppet heller. Är varenda person som inte följer dagens normer svenskfientlig? För om det är definitionen av begreppet så är både jag själv och många jag känner svenskfientliga. Men jag skulle aldrig kalla mig själv eller mina vänner svenskfientliga. Jag tycker om landet jag är född i, jag trivs här och vill bo kvar här. Men det betyder inte att jag desperat vill värna om alla Sveriges traditioner och seder.

Förändring är bra och utan påverkan av andra länders traditioner hade vi aldrig haft varken Halloween eller jultomte. Många av våra traditioner har vi fått från andra länder, så varför skulle vissa länders seder vara bättre än andra? Är det verkligen så hemskt om vi har moskeér och synagogor?

För mig representerar Sverige och svenskhet förändring och utveckling. Med främlingsfientlighet kommer rädsla för det okända och med det rädsla för förändring. Men utan förändring och nytänkande så hade vi inte varit där vi är idag, varken inom naturvetenskapen eller sociologin, med mera. Bara för att vi i Sverige har andra normer än vad man har i exempelvis Iran så betyder inte det att vi är bättre eller sämre. Det betyder snarare att vi kan lära av varandra och bli ännu bättre.

Sverigedemokraterna vill tydligen stoppa utvecklingen i Sverige och ta oss till en tid då alla i vårt land är av kaukasiskt ursprung, kvinnorna stannar hemma i köket och vi ska inte ha någon som helst kunskap eller respekt om och för resten av världen.

Det viktiga idag är att inte låta detta hända. Genom att rösta på Sverigedemokraterna så röstar man mot förändring, utveckling och förståelse. Om du verkligen vill "hålla Sverige svenskt" så ska du rösta för mångkulturen.


Om författaren

Författare:
Nathalie Arvidsson

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: