sourze.se
Artikelbild

Alla barn har rätt till en vit jul

Julen är årets näst största suparhelg, vilket inte riktigt går ihop med föreställningen om att julen är barnens högtid.

Jul är för många barn en glädjefylld högtid där värme, kärlek och familj är i fokus. För andra är julen en ångestfylld högtid där värmen kommer från spriten och kärleken brinner för alkoholen. 20 procent av våra barn och unga känner en ständig oro som samlas som en klump i magen när julen närmar sig. Glädjen andra barn känner över stundande julfirande med klappar, familj och en trevlig stund existerar inte.

Ett av fem svenska barn känner oro och olust inför julen. Många barn associerar julen med vuxna som beter sig märkligt, vinglar och luktar sprit. Julen är årets näst största suparhelg, vilket inte riktigt går ihop med föreställningen om att julen är barnens högtid.

Vit Jul är en kampanj med visionen att alla barn har rätt till en jul där de, inte alkoholen, står i fokus. Vi vill att alla barn och unga ska känna sig trygga hemma under julen. Kampanjen innehåller två delar där vi dels arrangerar cirka 300 aktiviteter runt om i landet dit barn och unga är välkomna för att slappna av i en trygg alkoholfri miljö. Samtidigt kämpar vi också för att fler vuxna ska ta ställning att inte dricka alkohol under julhelgen.

På vår hemsida www.vitjul.se finns flera berättelser skrivna anonymt av både barn, unga och vuxna som berättar om jular som förstörts av alkohol. Under rubriken "I en familj med normala alkoholvanor" delar en person med sig av följande berättelse:

" Barnen var vakna och följde med oroliga blickar vad släktingarna gjorde. De vuxna blandade drinkar som sveptes i rasande fart och julmusiken byttes till dansmusik. Barnen satte sig i hallen och lekte och de vuxna firade jul i vardagsrummet och varje år var det någon som ramlade, missade soffan och satte sig på golvet, skrattade med hög skrämmande stämma.

Varje år skulle någon överförfriskad släkting krama barnen och fråga om inte julen var mysig här och barnen drog sig skrämda undan. Varje år kom barnen och kikade in och frågade vad som hänt med oroad blick när någon ramlat eller snubblat."

Barn uppfattar ofta alkoholberusade vuxna som skrämmande. Många av berättelserna på vår hemsida vittnar om jobbiga jular som ger konsekvenser långt upp i vuxen ålder. Vi tycker inte det ska behöva vara så här, barn och unga har rätt till en Vit Jul, en jul utan alkohol och utan jobbiga alkoholpåverkade vuxna.

Att välja att fira en nykter jul kanske inte alltid är ett så lätt beslut som det först verkar när påtryckningarna blir många. Julen är väldigt traditionsbunden, men vi vill uppmana till att skaffa nya traditioner. Många har en kompis, en kollega eller en släkting som man tycker dricker lite för mycket, vilket kanske märks extra tydligt under julen då man samlas. Att ta beslutet att fira en nykter jul och att berätta att hemma hos er serveras det julmust i glasen, det kan göra att den som annars skulle ha druckit alkohol väljer att avstå.

Vit Jul bygger på idén om att visa solidaritet med de barn som far illa över julen, vi tror på individens betydelse för en samhällsförändring. Någonstans måste kampen börja, och vi tror den börjar med dig och mig.

Vi önskar er alla en riktigt God Vit Jul!


Henry Bronett
Ambassadör Vit Jul

Anna Carlstedt
Förbundsordförande IOGT-NTO
Tidigare publicerad på Passagen Debatt


Om författaren

Författare:
Henry Bronett

Om artikeln

Publicerad: 12 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: