sourze.se
Artikelbild

Vi behöver varandra

Hur ska vi komma förbi all smutskastning och lösa problemen vi har?

Jag tycker att allt snack om rasism har gått för långt. Ingen har kommit med något bra förslag på hur man ska gå till väga, allt trappas upp mer och mer, citaten haglar från politiker och andra i pressen, folk avgår. Mycket snack men liten verkstad säger jag.

Det finns en filosof som heter Kierkegaard. Han har sagt att om du inte kan gå ner på samma nivå som dem du vill hjälpa, kan du aldrig lyckas. Det tycker jag är fullkomligt rätt. Det vill säga att de personer som yttrar sig främlingsfientligt, gör det på grund av olika rädslor för det nya; rädslan att mista något, rädslan för det främmande. Det är rädsla som ligger bakom.

Jag tror att politiker gör sitt bästa för att få till en bra lösning, det vill säga de politiker vi har nu. Men om folk ska hålla på att skrika om varandra, anklaga varandra hela tiden, kommer ingen ändring att ske. Striden kommer att upptrappas, fler offer kommer att skördas. Alla måste få ha sin rätt att prata och inte gömma undan sina åsikter. Vad ska annars en demokrati vara till för?

Politikerna har tyvärr misslyckats med att skapa en trygg situation för alla i vårt samhälle, anser jag. Om de hade gjort det, skulle de ha märkt vad kul det är att träffa och arbeta med människor från andra länder. Men sådan är människan - "mitt är mitt och ditt är ditt". Kanske är det konsumtionssamhället som har gjort oss sådana?

Jag tror att detta fenomen finns i alla länder. Jag tycker att det vi mest behöver är varandra.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: