sourze.se
Artikelbild

Arbetslinjen måste också omfatta riksdagsledamöterna

Det finns en stark principiell anledning till att riksdagsledamöterna ska leva efter samma förutsättningar som alla andra, annars blir de en välgödd kulturell enklav i samhället.

Från och med den 1 november höjdes riksdagsledamöternas arvode till 58 300 kronor i månaden; en ökning med 1 300 kronor extra i månaden. Det är en lön som är dubbelt så hög jämfört med vad en sjuksköterska eller en grundskolelärare tjänar.

Det höga arvodet brukar motiveras med att riksdagsledamöterna inte ska frestas att korrumperas, men samma resonemang skulle kunna appliceras på allt från anställda i Försvarsmakten till handläggare på Försäkringskassan. De tjänar inte speciellt bra.

Alldeles för många ledamöter har suttit för länge i riksdagen. De lever gott på sin höga lön och vulgära förmåner. Har de dessutom suttit i riksdagen i 12 år är de berättigade till en inkomstgaranti i sex år. Om vi vanliga dödliga blir av med jobbet har vi förhoppningsvis rätt till A-kassa i 300 dagar, sedan blir vi utförsäkrade och göms undan i åtgärdsprogram.

När riksdagsledamöternas förmåner är så stora riskerar de att förlora kontakten med den verklighet som många invånare befinner sig i. Hur ska en riksdagsledamot kunna fatta vettiga beslut om arbetslöshet och sjukskrivningar när de själva har en lyx som är så få förunnade? Kan verkligen en riksdagsledamot förstå hur det är att inte ha pengar att köpa mat till sina barn?

Riksdagsledamöterna har långa arbetspass och förtjänar givetvis en bra lön. Deras uppdrag är viktigt och besluten som de fattar påverkas människors liv, både i Sverige men även i Europa. Ovanpå riksdagsarvodet tillkommer traktamenten och andra förmåner. Uppdraget är till för dem som vill utföra något i samhället, inte bara för dem som vill ha en karriärväg, eller som ett sätt för partierna att tacka aktiva medlemmar för lång och trogen tjänst.

Låt regeringens arbetslinje omfatta även riksdagsledamöterna. Om de inte lyckas hitta ett nytt jobb efter 750 dagar bör också riksdagsledamöterna slussas in i Fas-3, precis som alla andra. Det finns en stark principiell anledning till att riksdagsledamöterna ska leva efter samma förutsättningar som alla andra, annars blir de en välgödd kulturell enklav i samhället.


Om författaren

Författare:
Gustav Nipe

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: