sourze.se
Artikelbild

Obama vann USA:s presidentval 2012

Barack Obama står till slut som segrare efter en spännande upplösning i presidentvalet. Här kan du läsa hela nattens bevakning.

22.00 Efter en något försenad start på grund av ett stort strömavbrott i Göteborg, där jag befinner mig på valvaka, drar jag nu igång min bevakning av nattens avgörande i USA:s presidentval, med fokus på vad som händer i de sociala medierna.

Klockan är cirka tio på kvällen, och valbevakningen har börjat inte bara här, utan på många håll världen över. USA:s presidentval är naturligtvis någonting som berör människor långt utanför landets gränser, och i de sociala medierna pågår ett intensivt utbyte av information, spekulationer och åsikter. Spänningen stiger, medan det som väntat kommer rapporter om problem med att rösta i vallokalerna. Det går ännu inte att säga särskilt mycket om hur resultatet ska bli, men mycket tyder på att det kan bli en nagelbitare. Mitt Romney har kämpat in i det sista för att jaga röster på plats i den mycket viktiga staten Ohio, och Barack Obama har varit ute bland kampanjarbetare och väljare och tackat människor personligen för deras stöd. Båda kandidaterna - eller snarare deras medarbetare - är mycket aktiva på Twitter och pumpar fortfarande ut valbudskap och slogans.

De senaste timmarna har det pratats mycket om en 18 sekunder lång YouTube-video som en användare lade upp efter att ha varit och röstat i en vallokal och upptäckt att maskinen som används som redskap i röstningen automatiskt valde Mitt Romney, trots att han försökte klicka för Barack Obama. CNN plockade snabbt upp nyheten och den spreds över världen. Maskinen sägs nu har tagits ur användning, men händelsen väcker naturligtvis frågor om säkerheten kring röstningssystemet.22.25 Det har spekulerats mycket kring det faktum att Chrysler ger sina anställda ledigt för att gå och rösta, i relation till företagets tidigare kritik mot Romney då han påstod att de planerade att flytta sin Jeeptillverkning till Kina. Inledningsvis sågs därför ledigheten som ett sätt för Chrysler att stötta Obama, men senare uppgifter visar att beslutet hade tagits långt innan Romney väckte ont blod hos företaget. Ingen konspiration, alltså, men Chryslers beslut kommer sannolikt utfalla till fördel för Obama oavsett.


23.18 Aftonbladet rapporterar att cirka 70 000 samtal hittills har inkommit på det nummer som amerikanerna uppmanas ringa och anmäla oegentligheter när det gäller röstningen. I olika forum på nätet beskriver även människor som varit och röstat hur köerna till vallokalen varit så pass långa - i vissa fall en väntetid på flera timmar - att en del inte har orkat vänta och gått därifrån.

Här på valvakan är stämningen på topp och väntetiden på resultaten verkar inte vara avskräckande för någon - än så länge. Utöver kaffe, Coca Cola och energidryck har vi just serverats tilltugg i form av olika friterade rätter, i sann amerikansk anda!


00.20 Aktiviteten är förstås hög på Twitter just nu, medan världen väntar på att de första siffrorna från de vallokaler som stängt ska presenteras. Tonen i debatten är humoristisk på vissa håll och hård på andra. Bland Romneys anhängare fokuserar många på frågan om arbete, och menar att Obamas politik skapar bidragsberoende och osjälvständighet hos det amerikanska folket. "If youre voting for Obama you obviously dont have a job... Or you get food stamps", skriver en Twitteranvändare.


00.38 En av nattens största händelser hittills är att Barack Obama har skrivit ett meddelande på sajten Reddit, där han i sista minuten uppmanar medlemmarna att gå och rösta. Det är inte första gången Obama flirtar med medlemmarna på Reddit. I augusti gjorde ställde han upp på en frågestund där han svarade på medlemmarnas frågor och även visade att han hängde med i nätkulturen genom att referera till populära skämt om sig själv. Ett smått genialiskt drag som visade på stor trendmedvetenhet hos, ja, om inte Obama själv så hos hans PR-folk. Nu är Obama alltså tillbaka där han vann många popularitetspoäng för ett par månader sedan. Frågan är om han hinner fånga in några extra röster.


01.31 De första siffrorna har så sakta börjat strömma in. Även om alla experter understryker att inga säkra slutsatser kan dras så tidigt i processen, så är det förstås spännande för alla som följer valet. Obama såg först ut att ta hem spelet i Florida, men snart så uppdaterades siffrorna och just nu leder Romney, men det är inget stort övertag. Det är även jämnt i Virginia.


02.02 Romney låg länge i ledning, men nu har resultaten från en rad Obama-vänliga stater kommit in och Obama har tagit över ledningen. Ingen vågar jubla ännu, varken ute i världens sociala medier eller här på valvakan i Göteborg, där sympatierna ligger hos Barack Obama. Men stämningen känns definitivt mer positiv än negativ.

Läs gärna Sourzes egen "sminkfink" Jennie Johanssons rykande färska modeanalys av presidentvalet: "Kläderna gör mannen!"


02.34 Av alla sändningar som bevakar valet tycks CNN:s rapportering gå bäst hem hos den kräsna publiken, och även här på valvakan. Snyggt, elegant, och proffsigt - TV när den är som bäst, helt enkelt. Resultatet pendlar än hit och än dit. För tillfället har Romney fler elektorsröster på sin sida, men det kan vända snabbt. I den mycket viktiga staten Ohio talar siffrorna än så länge för Obama, men ingen vet säkert ännu. Spänningen i det här valet kan ingen klaga på...


03.11 När 76 procent av rösterna i Florida hade räknats var det exakt lika mellan Romney och Obama. Vi som är vakna här blev genast lite piggare av spänningen. Två deltagare sover - de vet inte vad de missar! Det hojtades också lite i TV-studion. Överlag så är kommentatorerna i olika medier ytterst försiktiga med att uttala sig om åt vilket håll resultatet lutar. Obama har kammat hem vinsten i ytterligare en handfull stater där det var väntat, bland annat Michigan, vilket kan kopplas till Obamas stöd till bilindustrin under sin tid som president.


03.50 "Det är dags för väckning, jorden håller på att gå under" skrev Kändis på Twitter när jag meddelade att två av våra trötta valvakare ligger och sover, och visst är det en rysare - för samtliga inblandade, skulle jag nog vilja hävda. Ingenting är avgjort, men den som håller på Obama kan hämta lite tröst i några första expertprognoser som, om än med reservationer, försiktigt menar att presidenten nog får sitta kvar en period till. Men det finns fortfarande god marginal för svängningar i resultatet och ingen vågar ännu uttala sig med någon som helst säkerhet.


04.32 Nu börjar det hända saker. Flera av de stora nyhetskällorna uttalar sig med större visshet om att Obama ser ut att sopa hem spelet. Wisconsin och Ohio är nyckelstater som just nu ser ut att gå till Obama och därmed säkra hans position. I de sociala medierna vågar fler och fler Obamasupporters vara optimistiska, men Romneys anhängare verkar inte ha gett upp fighten ännu. Flera valfrågor diskuteras in i det sista, inte minst abortfrågan som ju har varit mycket aktuell de senaste månaderna.


05.05 CNN rapporterar just nu att demokraterna kommer att behålla kontrollen över senaten. Rapporter från republikanernas valvakor beskriver en alltmer tryckt stämning i takt med att nyheter om demokraternas och Obamas framgångar väller in. Att Barack Obama kommer att sitta kvar som president, skulle jag nu våga satsa en bra slant på.


05.15 "This happened because of you. Thank you." skrev Barack Obama på Twitter alldeles nyss - och nu har världsmedia äntligen, till slut, officiellt börjat ropa ut Obama som vinnare. Empire State Building lyser i blått, och jublande, dansande demokrater vinkar glädjestrålande mot TV-kamerorna.


05.32 Nu väntar alla på att Barack Obama ska göra sitt första offentliga framträdande sedan det blev klart att han sitter kvar som president, något som ni säkerligen kommer att kunna se i alla nyhetskanaler under dagen. Här på valvakan är stämningen glad men aningen sömnig, och jag sätter punkt för min valbevakning här. Ett stort tack till alla som orkat läsa - och till er som läser ikapp på morgonen!
Om författaren

Författare:
Malin Michea

Om artikeln

Publicerad: 06 nov 2012 22:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: