sourze.se

Det är för svårt att registrera företag i Sverige

Jag undrar vem man ska vara för att få ha samma rättigheter i samhället. Är det bara vissa yrkesgrupper som räknas som berättigade att driva enskilda firmor, enligt Skatteverket?

Jag ansökte om att få starta en enskild firma. Detta som en liten undersökning för att ta reda på hur lätt - eller svårt - det är att få en enskild firma registrerad. Jag trodde och hoppades att det skulle gå lättare än vad det gjorde. Resultatet var rent ut sagt pinsamt.

Jag, som är låtskrivare och även skriver artiklar och jobbar på manus, ville alltså göra en registrering av en enskild firma, för att underlätta vissa saker. Jag gjorde det också för att kunna bedriva försäljning i webbaffär, dels av egna saker och dels föremål med koppling till min livsstil new age, wicca med mera.

Min ansökan blev inte beviljad. Lite paff blev jag över Skatteverkets bedömning. För att bli godkänd och registrerad så får inte verksamheten vara på hobbynivå, och det måste finnas ett vinstintresse. Dessutom insåg de att intäkterna hade varit för låga.

För att bli återförsäljare av föremål som ska säljas i en webbaffär, måste du vara registrerad för att få kontakt med företaget vars varor du vill sälja. Då är min fråga: Hur går det ihop med kravet på en viss intäkt innan ansökan? Så klart att intäkterna är för låga - verksamheten kan ju inte ens starta upp innan den enskilda firman har blivit registrerad hos Skatteverket? Det var det första jag reagerade på.

En annan sak jag reagerade på är hur de verkar se på enskilda verksamheter och så kallade "hobbyverksamheter". Skulle man inte ha något vinstintresse, bara för att man är en mindre enskild firma? Skulle en verksamhet som kan tolkas som en hobbyverksamhet, inte kunna bli vinstdrivande?

Och så undrar politikerna över varför folk inte betalar skatt och andra avgifter för sina verksamheter. Hur många småföretag ute i Sverige har blivit nekade att registreras som enskild firma, på grund av Skatteverkets mycket konstiga tolkningar?

Det är sådana här små detaljer som leder till en del av problemen i samhället; det ökar arbetslösheten, det medför att svenska medborgare har sämre chanser till inkomst, och jobbar de då kanske med en enskild firma vid sidan om ett annat jobb, så gör reglerna det ju svårare för att ha en extra inkomst.

Med den utvecklade tekniken idag, så finns det otaliga möjligheter att driva verksamheter. Exempelvis, så kan du du idag bedriva webbhandel och sälja varor utan att ha ett eget lager. Det kallas drop shipping. Detta sparar mycket tid, och ägaren av en enskild firma kan driva det vid sidan om annan verksamhet, eller annat jobb. Detta tack vare att ägaren enbart kollar ordern, får betalt och beställer varorna från grossisten, grossisten får en viss summa för varan de producerar och för att de helt enkelt handskas med lagret, och sänder det till kunden.

Man kan konstatera att Skatteverket inte hänger med i modern företagsamhet och möjligheter till att bedriva verksamhet i Sverige idag. För att ovan nämnda verksamhet ska kunna genomföras, så måste du redan vara registrerad i alla fall oftast som en enskild firma. Men med tanka på Skatteverkets uppenbara policy, så är det väldigt väldigt liten chans att svenska medborgare kan driva dessa butiker.

De som, liksom jag, är låtskrivare, författare eller frilansjournalister, vet mycket väl att arbetet sker i perioder. Det går inte förutbestämma när och hur man arbetar, hur mycket inkomst som kommer in, och mycket annat. Det är en väldigt fri bransch. Det är inte som att gå upp klockan 06.00 på morgonen och komma hem 17.00, och där man har en viss fast timlön.

Jag undrar vem man ska vara för att få ha samma rättigheter i samhället. Är det bara vissa yrkesgrupper de räknar som berättigade, och som kan driva, i detta fall, enskilda firmor? Är det en snedvriden allmän syn, eller är bara brist på kunskap från dem som sitter och läser ansökningarna? Är det personer som sitter och läser och kollar i sina paragrafer, utan att kunna tänka och sätta sig in i enskilda yrkesgrupper, och använda sunt förnuft för att förstå hur en enskild yrkesgrupp faktiskt fungerar?

Det är inte konstigt att det finns skattebrottsliga företag, eller att det finns folk som inte har ett jobb. Det är inte konstigt att folk inte vill registrera företag i Sverige - de kan inte!


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: