sourze.se
Artikelbild

"För mycket ekonomiprat i debatten"

Politikerna använder de ekonomiska kriserna för att smutskasta sina motståndare. Vi får inte glömma bort att en enskild makthavare inte ensam är skyldig till ett lands ekonomiska problem.

Den senaste debatten i det amerikanska presidentvalet fick mig att fundera. Varför vill politiker överhuvudtaget ta upp finansiella kriser i tal och argumentering? Går väljarna på det? Det är skrattretande och larvigt, hur mycket tid Barack Obama och Mitt Romney lägger ner på att diskutera kring USA:s ekonomi och vem som bär skulden.

Som jag uppfattade det, så var det mest Romney som använde ekonomifrågan mot Obama. Det får mig att undra om det är det enda Romney kan ta till för att smutskasta presidenten inför det amerikanska folket, och resten av världen också för den delen.

Ja, det stör mig otroligt mycket att politikerna använder den ekonomiska situationen så kraftigt i valet. Det gäller inte bara i presidentvalet i USA, utan även våra svenska politiker. Det är inte bara USA som har problem, och det är inte bara den sittande presidenten eller makthavaren i respektive land som bär skulden för den ekonomiska situationen. Alla länder har samma problem som USA - kanske inte exakt samma, men alla påverkas av krisen. Politikerna använder de finansiella kriserna som slagträ mot sina motståndare för att smutskasta dem. Det journalisterna glömmer säga, det vi väljare glömmer att påpeka, och något som många glömmer bort helt, är att situationen inte är speciell för ett visst land. Det är inte bara en statsminister eller bara en president som är orsaken till sitt lands ekonomiska problem.

Accepterar väljarna den mina som Romney planterar för Obama? Faktum är att Obama inte är den enda som har problem i sitt land med arbetslöshet, och han är inte den enda som har varit tvungen att se till så att folket har fått mindre pengar i sina fickor. Det är inte hans fel att jobben har blivit färre - det är ett globalt problem. Ett globalt problem som slår mot USA.

Det är ingen hemlighet att delar av det amerikanska folket tror att USA är världens metropol, att allting kretsar kring USA och att inget land är bättre. Det gäller inte bara USA; sådana människor finns i alla länder. Men faktum är att många i USA verkar tro att de står helt utanför omvärldens påverkan, och att de är en egen värld i världen. Men USA har samma behov som vilka länder som helst, de kräver samma resurser för att invånarna ska kunna leva ett gott liv, och alla dessa resurser har de inte tillgång till i sitt eget land.

Det var inte Obama som, innan hans period som president började, var på krigarhumör. Han har dragit tillbaka soldater för att spara pengar. Vad händer i krigsfrågan om Romney tar makten?

Den ekonomiska frågan är lite av ett onödigt ämne i presidentvalet. Visst det är ett problem som man måste diskutera hur man ska handskas med, men den onödiga tiden som läggs och smutskastningen som sker kring de ekonomiska frågorna, är pinsam. Jag hoppas verkligen att inte väljarna går på tricket och byter president bara på grund av det.

Det finns viktigare ämnen att ta upp i presidentvalsdebatten. USA har många samhällsproblem som man egentligen borde spendera mer tid på, och inte slösa den tid man har på skuldbeläggande och förvridna diskussioner kring ekonomin.


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 22 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: