sourze.se
Artikelbild

Smakrikt på mat- och vinkryssning

Jag fick uppleva en lyckad kryssning med utsökt mat, spännande och läckra viner, och en stämning som var på topp.

De flesta svenska rederier anordnar mat- och vinkryssningar. Tallink Silja är ett av dessa, och anordnar ofta specialkryssningar med fartyget Galaxy, som avgår från Stockholm till Åbo. Det är inte bara mat- och vinkryssningar, utan allt från gaykryssningar till poker- och musikkryssningar.

Nyligen lämnade jag för ett dygn vardagen på land, för att under 23 timmar följa med på Tallink Siljas mat- och vinkryssning, som normalt ges cirka fyra gånger per år. Varje kryssning har sitt eget unika tema, och temat under min kryssning var "Nordens höst i smak och färg". En anledning till varför min kryssning blev så lyckad var att personalen är så professionell, rutinerad och flexibel. Om man lider av allergier kan man få vissa rätter i den fastställda menyn utbytta utan knussel. Kryssningen har en familjär stämning då antalet gäster inte är så många, vilket gör att man känner sig bekväm och avslappnad. Vi delade bord med ett trevligt par som hade varit med på fyra kryssningar tidigare, och nu valde att göra det igen då de uppskattade de intressanta och många gånger ovanliga vinerna som serveras. Antalet kryssningsgäster på mat- och vinkryssningarna är cirka 100, så det gäller att hänga på låset när biljetterna släpps. De brukar gå åt snabbt.

När man beställer och köper sin mat- och vinkryssning, som jag gjorde via hemsidan, köper man del i minst B2-hytt, fastställd 8-rätters middag inklusive 8-9 olika viner, specialfrukost med mousserande vin och fastställd 3-rätters lunch, inklusive 4 olika sorters viner. Priset varierar från 1 600 - 1 900 kronor per person beroende på hyttkategori. Priset kan tyckas högt, men ser man till vad man får så är det ändå prisvärt. Man får ofta chansen att prova viner som ligger i en prisklass som man normalt kanske inte väljer. Det som jag upplevde som den riktigt stora och positiva överraskningen var den professionella sommeliern och delägaren till vinagenturen Vinovativa, Jörgen Lindström, som kan berätta de mest häpnadsväckande historier kring vin och de resor han gjort under åren för att hitta de speciella vinerna som serveras under vår middag och lunch. Hans sköna daladialekt och avslappnade stil är en utmärkt "ice breaker" och skratten var många under kvällen, och under lunchen dagen därpå.

Innan jag berättar vad jag åt och drack vill jag berätta om Galaxy. Båten tar cirka 2 800 passagerare och erbjuder normalt fem olika restauranger som erbjuder allt från exklusiva ryska rätter till steakhouse. Då båten går via Mariehamn på Åland finns också tillfälle till taxfreeshopping. Bästa köp är sprit och cigarretter, men vinavdelningen är mycket imponerande och här finns något för alla smaker. Barer finns det gått om. Min favorit är den intima vinbaren som trots sin litenhet har mängder med spännande viner, även på glas. Whiskybar finns också, samt en pub med en mängd spännande ölsorter, för den som inte är så förtjust i vin. Jag bodde i en A-hytt med fönster och TV, som hade flera satellitkanaler och såväl finsk som svensk TV. Hytten var trevligt inredd och tyst. Jag tyckte att det var en stor fördel att man inte hörde de frekventa utropen på högtalaren i hytten, vilket annars kan vara rätt krävande. Sängen var bekväm och både jag och min rumskamrat sov bra och var glada för att inte sova i en våningssäng som annars är standard i de lägre hyttkategorierna.

Jag återgår nu till kvällens höjdpunkt - middagen, som intogs i den eleganta, ryska restaurangen Alexander, abonnerad för deltagarna i mat- och vinkryssningen. De utvalda vinerna, både de vita och de röda, kom från "nya världen", den här gången från Sydafrika, USA och Argentina. Amusen bestod av en havskräftcocktail som var välsmakande och hade en fräschör som gick väl ihop med det första vinet; en australisk Chardonnay från 2007. Vinet hade en inneboende elegans, ekfatskaraktär samt en len och lång eftersmak och var en av kvällens vinnare vad gäller vita viner. Älgpatén som följde hade en fin och solid smak av älg. Till denna serverades en helt makalös Pinotage från den sydafrikanska vinmakaren Aalderling, och som var annorlunda än alla tidigare Pinotager jag testat. Den saknade den rökighet som ofta är vanlig för denna druvtyp och som jag ogillar. Istället hade den en kraftfull doft och smak som gick hand i hand, och vips var min vinnare vad gäller de röda vinerna utsedd. Då jag tyvärr är allergisk mot svamp blev nästa rätt, kantarellsoppa, utbytt mot en utsökt hummersoppa, som hade en fin sälta, doft och färg. Till denna serverades ett annat sydafrikanskt rött vin, en blend, eller blandning, av fyra olika druvor från vinmakaren Adi Badenhorst i det kända vindistriktet Stellenbosch. Efter soppan följde kvällens fiskrätt, som var en av kvällens vinnare bland maträtterna, en liten men naggande god inkokt röding på en bädd av spenatmousse och lingonvinaigrette se bild. Denna fisk var nog bland de bästa jag smakat. Den var både len och smakrik på samma gång. Till detta serverades ett vitt sydafrikanskt vin med en blandning av upp emot halvdussinet olika druvor. Ett spännande vin, men ingen favorit. De många olika druvorna som ingick snarare sänkte än lyfte vinet. Till varmrätten, renrostbiff, serverades två utsökta amerikanska viner från Kalifornien samtidigt; två Cabernet sauvignon, ett från 2008 och ett från 2006. Dessa utsökta viner var maffiga krutpaket som såg till att smaklökarna slog knut på sig själva. Därefter följde en så kallad smakbrytare, en isig höstäppelgranité med citrontimjan, följd av svenska och finska ostar som serverades med dinkelknäcke. Till detta kvällens mest spritiga vin, en Argentinsk Malbec från Mendoza, svart som synden och med en alkoholhalt på 15,5 procent, men ack så god. Middagen avslutades till sist med en hjortronpudding, som tyvärr inte gjorde så stort intryck, då den, de färska bären till trots, inte smakade särskilt mycket hjortron. Till denna ett sött spansk vin. Vi påbörjade middagen klockan 19.30 och klockan var 23.30 när vi var klara. Vi avrundade en lyckad och spännande kväll med att dricka ett glas champagne i vinbaren.

Frukosten morgonen därpå hade det mesta man kan önska, inklusive ett glas mousserande vin. Det jag uppskattade mest var de utsökta små croissanterna som jag åt med jordgubbssylt. Under lunchen, som serverades i samma eleganta ryska restaurang där vi intog middagen, serverades det enbart Nya Zeeländska och Australiska viner. Förrätten var en sikrom- och pilgrimsmusseltartar med örtcremé och skärgårdsbröd. Till detta serverades det en Nya Zeeländsk chardonnay med lena gräddtoner och som var en perfekt kombo med maten. Förrätten följdes av kalvlever med rökt sidfläsk, pärllök samt mandelpotatispuré. Till detta två Pinot Noir viner, dels ett från Nya Zeeland och ett annat från Australien, samt även en Grenache Noir, också från Australien. Utsökta viner om man gillar denna druva. Som avslutning serverades kaffe med en petit four med hjortron och mjölkchoklad, som var mycket smakrik. Efter lunchen roade vi oss med att vara med i en vin-quiz, där det krävdes att man dels var lite mer än bara allmänbildad samt att man hade lyssnat noga på Jörgen Lindström under föregående kväll.

Tjugotre timmar går fort när man har trevligt sällskap och trevliga mat- och vinstunder. Resan gav verkligen mersmak och jag överväger redan att boka nästa kryssning som går av stapeln i november, med tema Italien. På denna kryssning erbjuds man att prova viner från hela Italien och inte minst smaka vin av den unika lyxdruvsorten Caberlot, som bara finns i Italien. Vad beträffar vinagenturen Vinovativa så har den en vinklubb som man kostnadsfritt kan anmäla sig till på dess hemsida.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: