sourze.se
Artikelbild

Konspirationsteorier är odemokratiska

Konspirationsteorier har varit grunden för flera av världens diktaturer. Nu blomstrar konspirationsteorierna igen och det är viktigt att politiker tar avstånd från denna trend.

På senare tid har man sett den så kallade "Sanningsrörelsens" konspirationsteorier dyka upp bland allmänheten, och som en konsekvens av detta även hos vissa politiker. I september gjorde Miljöpartiets gruppledare i Vingåker ett uttalande 1 om att flygplan sprutar ut kemikalier och virus över Sverige och att det är CIA och NSA som ligger bakom. Som vanligt när det gäller konspirationsteorier så besvarades inte frågan om varför. Den grundläggande tanken bakom Sanningsrörelsen är att de som ligger bakom konspirationerna helt enkelt är onda och gör elaka saker utan någon anledning, vilket ger Sanningsrörelsen rollen som den goda kraften i världen.

Man kan förminska denna händelse och säga att Vingåkers fyra tusen invånare inte påverkar den större bilden. Men häromdagen kunde man läsa på Facebook hur förste viceordförande för Kristdemokraterna i Malmö, Richard Jensen, skrev:

"Som religiös!... tycker jag det är intressant att se vad Bibeln har att säga om den kommande utvecklingen i Iran. Den beskrivningen ska inte läsas efter mörkrets inbrott..." 2

Det står ingenting om Irans kommande utveckling i Bibeln. Men googlar man på orden Iran och Bible så dyker det upp sidor som beskriver jordens undergång. Denna genre inom konspirationsteoridiskursen kallas Bible prophecy. Här tar man olika ord och begrepp i Bibeln och tolkar det till något annat, och så får man fram hur Iran kommer utvecklas de närmaste åren. Om det, till exempel, råkar stå till "Assyrien" någonstans, så utgår man ifrån att Assyrien betyder Iran, eftersom Assyrien en gång i tiden varit en del av Iran. Det finns inga exakta regler för hur man ska tolka saker och ting. Anledningen till att beskrivningen som Richard Jensen hänvisar till inte ska läsas "efter mörkrets inbrott" är att enligt dessa konspirationsteorier kommer det äga rum ett krig mellan Israel och Iran, som kommer leda till Armageddon Den slutliga striden mellan gott och ont, Wikipedia, red anm. Och allt detta står i Bibeln enligt dem som tror på The Bible Prophecy.

Problemet med konspirationsteorierna från Sanningsrörelsen är att det inte är en ideologi som man kan argumentera emot. Tror man inte på det så tillhör man de onda. En person som Sanningsrörelsen raljerar över är Al Gore, eftersom han enligt Sanningsrörelsen sprider lögner om att det finns en klimatkris. Hur kan man argumentera mot något sådant? Sanningsrörelsen är mer en religion än en ideologi.

Det finns något för alla att hämta i Sanningsrörelsen. Är man vänstervriden, så kan man tro att Bilderberg-gruppen styr världen med hjälp av Illuminati. Är man högervriden så kan man tro att Illuminati och Bilderberg-gruppen finansierade bolsjevikerna för att förgöra kapitalismen. Är man kristen eller muslim så finns det massor av teorier om hur djävulen kontrollerar världen. Om man inte gillar politik eller religion så kan man läsa om ett galaktiskt krig som pågår i vår egen galax. Man kanske redan har kontakt med utomjordingarna utan att veta om det. Om man är riktig knäpp så finns det teorier om hur George Bush egentligen är en ödla eller att Barack Obama är en död farao som blivit klonad. Man kan välja vad man tycker om. Det viktiga är att man flyr från verkligheten och att man hittar enkla lösningar. För enligt dessa konspirationsteoretiker kommer alla världens problem lösas om man besegrar ondskan, som antingen manifesterar sig som frimurare, Lucifer, pengar, Illuminati, utomjordingar, USA, Israel eller Drottningen av Storbritannien. Det är en buffé av skitsnack som man kan välja från.

Det är lätt att i en svår tid, med flera globala och lokala kriser, som skapar en komplex verklighet, falla för denna dualistiska retorik, där det onda möter det goda. Det är helt okej att delar av allmänheten ägnar några år av sina liv åt att leta efter Illuminati eller Farao-Obama, men demokratins företrädare får inte legitimera dessa lögner genom att upprepa dem i olika offentliga forum. Dessa lögner har en udd som är riktad mot folkgrupper, det demokratiska samhället och kunskapen.

Konspirationsteorier har en lång historia. Nazisterna kom till makten genom att alltför många människor trodde på deras konspirationsteorier om judar. I Iran kunde mullorna ta makten eftersom de lyckades övertyga folket om att Irans väg mot modernism var en västerländsk konspiration, en så kallad "westoxification". I USA har konspirationsteoretikern Alex Jones börjat ge ovillkorligt stöd till Tea Party-rörelsen. Det enda man kan slå fast som sanning är att Sanningsrörelsen och deras idéer är grunden för en ny antidemokratisk våg i västvärlden, och det är viktigt att politiker inte anammar dessa idéer.


Referenser:

1 Länk: aftonbladet.se

2 Länk: ladda-upp.com


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: