sourze.se
Artikelbild

Lawless imponerar stort

Suveränt välspelad film, baserad på en sann historia om tre bröder som producerade och sålde sprit under depressionen i USA.

Lawless
2012
Regi: John Hillcoat


Lawless är baserad på en sann historia och handlar om de tre bröderna Bondurant, som producerade och sålde sprit under depressionen i USA på 1930-talet, när det var förbjudet.

Filmens berättarform är personlig, där det är den yngsta brorsan Jack som pratar. En kort sekvens i början av filmen, när de är barn, visar publiken omgående hur de olika brödernas karaktärer är: Forrest Tom Hardy, som är äldst, tar besluten, mellanbrorsan Howard Jason Clarke gör det som krävs utan någon större tankeverksamhet, och så Jack Shia LaBeouf, som inte har pokeransikte för fem öre eller den tuffa hud som krävdes i den tidens miljö.

När handlingen rullar igång är bröderna betydligt äldre och fokus ligger på de tre i familjen. Man varken ser eller hör någonting om syskonens föräldrar.

Bröderna driver en restaurang/bar utanför stan och spritsmugglingen i deras county går bra. Chicago ligger nära nog för att uppmärksamma vilka som är bäst i trakten på sprit - bröderna Bordurant. Ändå vägrar Forrest att befatta sig med att sälja till maffian som härjar och ibland hälsar på i stan.

Dessutom kommer en specialagent till samhället för att få slut på hembränningen en gång för alla. Men mannen som dyker upp är ingen vanlig typ av människa. Agent Charlie Rakes Guy Pearce får det att krypa i huden, och hans allt mer irrationella beteende ökar under filmen. Han är så obehaglig att jag mot slutet hör mig själv säga inombords: Men skjut honom då!

En sammandrabbning är oundviklig mellan agent Rakes och bröderna Bondurant, som tack vare Forrests gång på gång mirakulösa sett att överleva både krig och andra olyckor, gett bröderna ryktet om att vara odödliga. Polisen står klämd mellan två läger: lagen eller samhället - och till slut måste de välja sida.

Alla karaktärer är otroligt välspelade, den humoristiska timingen ligger hela tiden nära det svarta i historien. Det här är en film där allting verkar ha klaffat, från regissör till skådespelare och vidare in i redigeringen efteråt. Jag skulle nominera filmen i alla kategorier, för glöm inte musiken. Som en pil träffar den hjärtat.

Jag ger Lawless absolut högsta möjliga betyg!


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2012 12:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: