sourze.se
Artikelbild

Modevärldens älsklingar

I dagens krönika nafsar vi på alla möjliga godbitar. Hollywoodstjärnor, röda läppstift, det spännande, mustiga höstmodet - och vad sägs om några ljuvliga chokladbollar?

Efter att ha bombarderat oss under våren med artiklar och intervjuer med Kate Moss och Emily Blunt, vänds nu tidningsblickarna mot film- och modevärldens nya älskling: Emma Stone. Hon ingår i den nya generationen Hollywood-stjärnor; smart, påläst, vacker och intresserad av sin omvärld. I början av hennes karriär fick hennes agent order om att inte släppa fram förfrågningar om roller där orden "sexig" eller "vacker" var ledande för rollen, då Emma menade att hon inte kunde identifiera sig med dem utan att sedan hålla på med falsk blygsamhet om att hon är missnöjd med sitt utseende.

Folk som träffat henne gillar henne, och mycket verkar komma av att hon faktiskt trivs med sig själv. Emma som slog igenom i filmen "Easy A" är aktuell i "The Amazing Spiderman" där hon spelar mot sin nyblivna sambo Andrew Garfield Peter Parker i filmen. Paret har flyttat in i en fancy lägenhet i New York som nu ska dekoreras och inredas - lyckostar. Och mer glammigt blir det; hennes bästa vän är ingen mindre än Taylor Swift.

Det som är befriande med den yngre generationen kändisar är att de bär kläder som de gillar oavsett trend. Bland de första att gå emot att klä sig i "det senaste" på röda mattan för ett par år sen, var systrarna Olsen tvillingarna från sitcomen "Huset Fullt", vilket de fick mycket spott och spe för i början. Men de stod på sig, och idag driver de ett gigantiskt imperium, har eget klädmärke, är ansedda som sanna fashionistas och är förebilder för många miljoner kvinnor och unga tjejer hela världen över. Deras signum är lager på lager i väldigt feminin framtoning. Roligt nog har de faktiskt tagit fram en kavaj - oversize herrmodell, för kvinnor, som fortsätter att vara populär och efterfrågad år efter år.

Intressant det där, med att vi kvinnor "knycker" männens kläder. Det är inte länge sedan debatten om de så kallade boyfriend-jeansen svallade, men fenomenet är verkligen inget nytt. Allt från 60-talets loafers 70-talet kan vi hoppa då det mesta var uni till 80-talets oversize av "kontorskjorta"- Wall Street var hett det årtiondet - och 90-talets skate och baggypants. Jag själv knyckte ständigt och jämt under 90-talets Levis-era min pappas superbleka, snudd på vita, 501 som hade en aning häng från höften. Han brukade beskriva det hela så här: "Och så stod jag där och strök jeansen. När de var klara hängde jag dem bakom mig, sedan vände mig fram att slå av strykjärnet och då svischar det till bakom ryggen och Jennie har tagit dem och var redan ute genom dörren."

Ni måste förstå att de där jeansen var så rätt de kunde bli, så vi slogs om dem konstant i säkert två år - han har faktiskt jagat mig ut på gatan och vid några tillfällen tvingat hem mig att byta till andra jeans och ge honom 501:orna. Otroligt roligt såhär efteråt. Han brukade även säga att hans börs - norrlänska för plånbok - gick som ett dragspel när jag var i närheten. What to do? En ung tjej behövde Pierre Roberts-foundations som gav samma vita yta i ansiktet som en skyltdocka, och på den ynka månadspengen som existerade på min tid var tiggeri från föräldrarna obligatoriskt.

Så, nu tar vi ett hopp till att kika på höstmodet.

Som vanligt står kontrasterna mot varandra. På ena sidan; djärvt skurna kappor och stövletter med spänne och klack i rokoko-stil dansar in i modevärlden. Vackra handväskor i läder, mjuka halsdukar och käcka mössor kommer efter. Färgerna är dova; plommonlila, mörk senapsgul, mustig röd, buteljgrön. På andra sidan hallen står sportmodet influenser av disco med neonfärgerna lysande från spräckliga leggings, glansiga sportjackor i snitsig modell och högskaftade gympadojor i skinande material som dessutom har kilklack. Guldfärgade skinnyjeans bärs med en aning oversize tröjor och valfri sko. Till detta bärs få utvalda accessoarer i form av stora ringar, breda armband, flera halsband eller dinglande örhängen.

I mitten hittar vi "Old Hollywood"; söta 50- och 60-talsklänningar som trängs med vida byxor som är höga i midjan och blusar med knyt i halsen. Skjorta med blazer där även slips eller fluga kan förekomma, ihop med raka jeans eller mörka byxor och lågskor. Hår och smink är enkelt och naturlig tillsammans med rödmålade läppar.

Kostymen har dessutom fått en rejäl uppsving, och googlar du alla stora modehusen och designers hittar du en uppsättning hos nästan varenda en. Det härliga att de finns framtagna i alla färger och former: allt från kontursydd körsbärsröd kavaj med liten puff högst upp vid axeln och tighta ärmar med små bylsiga knickers, till den klassiska svarta a la 20-tal med djup urringning, generöst med tyg där tyngdpunkten ligger i höfthöjd.

Men det kan bli för mycket av det goda och när jag sist bläddrade igenom en av mina favoritmodemagasin flög ord som: tapetmönstrad? leatherhosen? axelvaddar? genom skallen, samt en undran om de som ansvarat för en viss plåtning fått hjärnsläpp för det var seriös 90-talssminkning in the house. Matt asfaltsgrå skugga över hela ögonlocket, matt tegelorange läppstift och surprise - matt gråbrunt rouge. Frisyren: liten snedlugg. Och det var, mina vänner , inte ironiskt gjort och direct effrayante, för att glida in på nästa ämne som inkluderar Frankrike.

Sommarens Räddare i Nöden - oh la la. För ansiktet är franska Vichys Thermal Spa Water oumbärlig. Det är vatten från deras berömda källa på sprayflaska, som närapå är beroendeframkallande. En himmelsk dusch för ansikte, hals och dekolletage, speciellt för oss torrisar. Den motverkar irritation efter exempelvis en dag i solen, grövre ansiktsbehandling och rakning, och stärker din hud att bli mer elastisk- i alla fall min - och ger en uppfräschande känsla. Jag har den alltid nära till hands och den åker runt i alla mina handväskor när jag byter och på kvällen står den på mitt nattduksbord.

Jag har även testat Dior Prestiges revitaliserande ögonkräm. Jag är ju som bekant väldig svårflörtad när det kommer till ögonkrämer efter några års betor och falska löften innan jag hittade Vichy, och nu mina vänner har den fått en ny kompanjon i badrumshyllan, även denna en fransman. Krämen går rätt in och man känner hur den stramar upp men inte på ett obehagligt vis, och så trollas puffighet och mörka ringar bort. Häpnadsväckande men inte överraskande. Dior har alltid hög kvalité på sina produkter. Krämen doftar rosor i behaglig dos och är framtagen från blomman Kniphofia som växer i Mousieur Diors egen trädgård. Vad ger ni mig för det? Allt som krämen lovar håller den. Så det blir en Keeper! Be om att få en provburk om du är osäker.

Jakten på det perfekta röda läppstiftet är efter 3 år äntligen över. Dior Addict no 865. Den är en aning transparent och går åt det rosa hållet, och blir täckande om man drar två-tre svep. Jag gillar verkligen att kunna välja det, och jag uppskattar att den håller sig mjuk ända tills den försvunnit av sig själv eller jag tar bort den, och den lämnar inte rött efter sig heller.

Rött läppstift och rött nagellack är enligt mig branschens tuffaste att få till, och använder man en produkt som fuskats fram står man med en röd liksom intorkad russin-mun och rödfärgade fingertoppar flera dagar efter att man tagit bort dem. Här är inte priset heller en garanti utan snarare märket.

Om ni letar efter mer neutrala färger till mun och naglar kan jag tipsa er om Maria Montazamis kollektion hos MUS ; tre olika nyanser av beige till läpparna att välja på och till naglarna Isadoras bridal pink no 602 för ljusrosa eller Kicks Desert Mirage no 15 för en beige ton. Jag toppar alltid med Malvas quick fix som ger längre hållbarhet och toppglans. Två lager med lack och quick fix på det så har du fixat att naglarna ser ut som hårda karameller. I love it!Sommartid sätter jag alltid upp håret på ett eller annat vis men oftast blir det den klassiska tofsen mitt på huvudet. Detta medför slitage från hårsnoddarna så glöm inte att skydda håret även om du "bara" har det uppsatt. Jag sätter Sebastian Portion 9 på längderna och låter håret lufttorka.

Nu tips: Efter två dåliga hårdagar på raken drog jag in till stan och marscherade i på HM och köpte en hair-knot och ett gäng blonda pins- allt under just 50-lappen.

Och dålig hårknutsdag är numera ett minne blott. För att se hela processen hur du fäster den; gå in på min blogg.

Jag avslutar med ett nyttigt rawfoodrecept på chokladbollar- egenmodifierat, jag gillar att experimentera. Om ni är intresserad av att äta gott och nyttigt föreslår jag att ni köper hem Erica Palmcranzt Aziz och Irmela Liljas böcker "Rawfood på svenska" och "Raw Delight".

"Chokladbollar"

2 dl mandelmjöl

ca 1 dl finhackade nötter- jag brukar köra hälften pumpakärnor, hälften valnötter

ekologiskt vaniljsocker

en skvätt agavesirap

Ibland finhackar jag gojibär eller har i en liten skvätt honung... variation förnöjer!

Och så en skvätt olivolja, sojamjölk eller fikonvatten för att binda ihop det sista. Dessa brukar jag portionera ut efter att jag först vispat ihop alla andra ingredienser, och häller i så att det blir en fin, tjock, seg massa.

Rulla i kokos och in i kylen en stund.Njut och kom ihåg; Stay Sassy Faloosa folks!


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2012 14:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: