sourze.se

Alla händelser är inte katastrofer

Människor är vetgiriga, nyfikna på andra, vill veta hur det är att leva, vare sig du står på bandet eller löser världsgåtorna. Berätta om det!

Aftonbladets förra chefredaktör Anders Gerdin efterlyser en mer långsiktig bevakning som även iennefattar positiva nyheter.

"De traditionella medierna har fastnat i stereotyper och kör på i gamla hjulspår, medan människor som söker kvalificerad information hittar den på andra sätt - på internet. Det är den största faran för medierna, att inte våga förnya sig och komma närmare läsarnas vardag och funderingar. Att lyfta fram det positiva är som en orörd åker som väntar på att brukas. Visst finns det redaktioner som har förstått det här och är beredda att satsa resurser på specialreportrar som under lång tid får följa utvecklingen under sina respektive områden. Tyvärr är de alldeles för få.", skriver han i ett inlägg på Newsmill.

"Utgångspunkten är att media i Sverige i första hand finns för att granska makten. Vi har världens starkaste tryckfrihetslag och ett meddelarskydd som garanterar enskilda individer rätten att kontakta medier utan att myndigheter får efterforska tipsarens namn".

Det är som om allt ont skulle ske i medborgarnas organ, stat och kommun, menar jag. Varje tidning har en reporter som dagligen lusläser inkomna ärenden och lämnade rapporter för att hitta fel som kan bli en larmartikel. I själva verket torde de största bovarna finnas hos de som söker lura offentliga organ och inom de kapitalistiska företagen.

Vi har sett uppmaningarna "Olycka vid.... Vet du något mer, ring Aftonpressen, skicka bild om du har någon!" Och så fylls tidningarna som om det dagliga livet bara är olyckor, nättidningarna perforeras med reklam för att finansiera eländet. Darrar man på musarmen förs man in i någon live-sändning där man inte släpps förrän man grundligt indoktrinerats med kommersiella budskap. Folk tröttnar och söker medier som bara berättar vad som händer. SVT:s sändningar från EM i fotboll var en oas där man inte behövde fly från TV:n under matchpaus utan få del av intressanta analyser och intervjuer.

Alla händelser är inte katastrofer. En del är inte ens viktiga. Men under sker också varje dag. Det är inte bara katter som räddas ur höga träd som lokaltidningar brukar excellera i. Det är oegennyttigt arbete eller initiativ, inskridanden som bara är spontana eller i linje som visar vilken sort människa man vill vara.

Människor är vetgiriga, nyfikna på andra, vill vet hur det är att leva, vare sig du står på bandet eller löser världsgåtorna. Berätta om det!


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2012 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: