sourze.se
Artikelbild

Billy Butt: Loreen vinner på lördag

Ni kan känna er ganska säkra på att 2013 års Eurovision kommer att äga rum här i Sverige.

Att Loreen gick vidare till finalen i årets Eurovision kom inte som någon överraskning. Hennes framträdande var bra och låten är en vinnare. Jag vågar ansluta mig till alla som säger att Sverige kommer att vinna Eurovision Song Contest 2012. Låten och artisten är bäst och det går knappast att diskutera saken. Men för mig var det roligaste att Litauen gick vidare. Jag var i och för sig ganska säker på att detta skulle ske. Dagen efter den litauiska Melodifestival, den 4 mars i år skrev jag en artikel här på Sourze i vilken jag hävdade att Litauen skulle kunna vinna årets Eurovision. Läs min tidigare artikel på Sourze.

Nu tror jag i och för sig att det trots allt blir Sverige som vinner, men jag är övertygad om att Litauen kommer att hamna inom topp fem på lördag. Donny Montell som egentligen heter Donatas Montvydas är den bästa artist som lilla Litauen lyckats producera sedan självständigheten. Hans framträdande av bidraget "Love is Bind" är enastående och jag måste säga att jag blev ganska arg på kommentatörsparet paret Gina Dirawi och Edward af Sillén som nästan hånade Litauens bidrag genom att förlöjliga artistens ögonbindel. Att de gjorde detta beror på den kaxiga Ginas tidigare påhopp på Litauens bidrag i SVTs program "Inför Eurovision", för några veckor sedan, i vilket Gina och de övriga jurymedlemmar däribland Lena Philipson och Måns Zelmerlöv, skämtade om den litauiske artistens ögonbindel, utan att begripa dess betydelse i numret. SVT bär också en del av ansvaret för att ha låtit juryn i "Infor Eurovision" bara höra andra hälften av Litauens bidrag. Hade de hört hela låten från början är det troligt att de hade förstått varför han bär ögonbindel. Att Gina fortsatte sitt hån av vårt grannland i öster är bara bevis på att hon inte lyssnade till hela låten igår kväll. Nästa gång bör Gina & company hålla käften och lyssna på låten vilket av resultatet av kvällens röstande att döma, hela övriga Europa uppenbarligen gjorde. OK nog om Litauen.

Resten av låtarna var ett mediokert gäng, men det fanns en och annan pärla, som t.ex Serbiens snygga balladen som framfördes av "Serbiens Tommy Körberg" - en kanonsångare! Makedoniens bidrag är säkert poppis i före detta Yugoslavien , men för oss i Norden är detta en anspråkslös låt som inte säger oss någonting mer än att sångerskan kanske hade ont i magen när hon framförde den. Malta och Norge hade bra låtar - skrivna av svenska låtskrivare. Vi är lyckligt lottade att ha en framgångsrik musikkultur i Sverige. Maltas sångare påminde lite om Måns Zelmerlöv och Norges sångare var en direkt kopia av Erik Saade, det var låten som räddade honom.

Bosniens sångerska var kanon och det kändes som att hon sjöng för de som mördades av Ratko Mladic i Srebrinica - om så är fallet var det fantastisk! Turkiets låtar börjar kännas som kopior av varandra. Jag blev inte impad av årets turkiska bidrag. Ukraina har alltid bra artister och låtar - det är därför de alltid går till finalen. Men i år var låten ett plagiat. Jag hörde spår av David Guetta och Kelly Rowlands "When love takes over" i det Ukrainiska bidraget.

Resterande låtarna var inte värda att kommentera, särskilt Hollands bidrag, som var pinsamt för det landet, som är så känt för bra musik!

Sverige hade onekligen den bästa låten, men Estlands bidrag kan vara en stark konkurrent. Killen sjunger mycket bra och trots att texten är på estniska verkar låten förmedla ett budskap till hela Europa.

Mitt tips för lördag:

1: Sverige;
2: Estland,
3: Litauen

Eventuella skrällen vore om Litauen vann med "Love is Blind"

Men som Ni vet så kan vad som helst hända i den här tävlingen. Vad sägs om de ryska babushkorna?

Till sist så måste jag kommentera två saker. Först de urusla skämten av programledarna. De var katastrofala. Och mellannummret var dåligt regisserat, därför blev den inte den höjdpunkten som man kanske hade förväntat sig.

Ni kan känna er ganska säkra på att 2013 års Eurovision kommer att äga rum här i Sverige.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2012 08:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: