sourze.se
Artikelbild

DVD-tips för påskhelgen

Många som hade sett fram emot sol och värme i påsk får tänka om då prognoserna för stora delar av landet inte lovar gott.

För att ni ska vara garderade kommer här ett stort urval aktuella DVD-filmer som släppts under våren i olika genrer, för barn såväl som vuxna, från rysare och dramatik till äventyr och komedi. Ta för dig av mitt smörgåsbord!

Glad påsk!


Bron
Svensk TV-serie, Scanbox

Bron, som gick på SVT i höstas, är en både välgjord och spännande TV-serie av klassiskt mått i samarbete mellan DR/SVT. Filmen tar sin början på Öresundsbron där poliser hittar en mördad kvinna precis på gränsen mellan Danmark och Sverige. På den danska sidan spelas huvudrollen, Martin Rhode, av Kim Bodnia känd från filmen Pusher. Sofia Helin känd från Masjävlar spelar den svenska polisen Saga Norén. Samarbetet börjar knaka i fogarna mellan poliserna då Saga inleder ett förhållande med Martins son. Efter ett tag dyker nya lik upp och en katt-och-råtta-lek inleds som har sin grund i Martins tidigare liv. Absolut något för kriminalfans och boxdyrkare.


Lilla huset på prärien
Säsong 9, Universal

Jag, och många med mig, växte upp med Lilla huset på prärien som handlade om Laura och Mary Ingalls och deras liv på prärien från det att de är små tills de växer upp till vuxna kvinnor. Serien är unik så till vida att man som tittare får följa samma skådisar under så många år. Många är skratten men ibland blir det också en del tårar. Det må vara att manuset stundtals är rätt smörigt och amerikanskt, men det är svårt att värja sig för charmen som serien har. Med säsong 9 har serien, som utifrån Laura Ingalls Wilders självbiografiska böcker skapades av Michael Landon som även spelar pappa Charles, kommit till de sista avsnitten av totalt 207 ! inspelade. Bland de otaliga avsnitt som finns på denna box gillar jag bäst Olesonville som handlar om specerihandlaren Nels Olesons hustru Harriets idéer att döpa om Walnut Grove till Olesonville. Ett annat bra avsnitt är när deras dotter Nellie kommer på besök.The Thing
Re-make, Universal

Filmen The Thing i regi av John Carpenter släpptes 1982 och blev en stor succé. Den handlar om hur norska polarforskare upptäcker en främmande livsform som har en förmåga att ta över människor. Den nya versionen som släpptes förra året har ungefär samma synopsis men givetvis har de tekniska framgångarna utvecklats sedan 1982, vilket ger den nya versionen en tyngd som den första saknar. Man lyckas också bli rejält skrämd vilket jag som horrorfantast uppskattar.


Den osynlige mannen
Studio S

Många filmer handlar om möjligheten att göra människor osynliga. Filmen den osynlige mannen, som också regisseras av Johan Carpenter, är sevärd och rolig. Darryl Hannah i en av sina första roller är rolig liksom också Chevy Chase. Filmen blev ingen större succé men har ändå fått en skara fans. Filmen handlar om Nick Halloway, en börsanalytiker som av misstag blir osynlig i en olycka och som sedan flyr då han tror att han skulle bli utsatt för experiment. En helt ok film med flera roliga sekvenser.


La Prima Cosa Bella
Pan/Folkets bio

Det italienska bidraget till Oscarsgalan, La Prima Cosa Bella av regissören Paolo Virzì, är en romantisk feel good-film som utspelar sig i italienska Toscana och där man får följa en mammas umbäranden från 1960-talet till modern tid. Anna, som mamman heter, bär på skådespelardrömmar som dock aldrig slår in. Hennes barn lider med henne och deras liv påverkas upp till vuxen ålder. När mamman sedan ligger för döden försonas barnen med henne. Filmen är färgstark på många plan men jag saknar den röda tråden och stör mig på de täta kasten mellan då- och nutid. Filmen har dock en viss charm och framförallt är det italienska språket så skönt att lyssna till.


Nader & Simin - en separation
Pan/Folkets bio

Iran som land beskrivs ofta på nyheterna i föga smickrande sammanhang och därför är det intressant at lyfta fram denna filmiska pärla som är mångfalt prisbelönad, bland annat i Berlin. Filmen handlar om ett gift par som inleder en skilsmässoprocess, där pappan Nader inte vill flytta utomlands med sin fru Simin då han vill ta hand om sin alzheimersjuke far. Nader lejer en hemhjälp till pappan, men när han upptäcker att pappan missköts uppstår en konflikt som ger upphov till efterverkningar. Filmen har en dokumentär känsla som fördjupar filmens budskap och skådespelarinsatserna är makalösa.


Downtown Abbey
Vinterspecial, Universal

Det känns lite lustigt att i vårtider ta del av ett vinteravsnitt av den populära engelska dramaserien Downtown Abbey. Men detta 1,5 timme långa avsnitt är som serien i övrigt mycket välspelad och manuset är fantastiskt. Vi har kommit fram till 1919 och alla lösa trådar knyts äntligen samman. Kommer Lady Mary att välja ett resonemangsäktenskap med tidningsmannen Sir Carlisle eller följa sitt hjärta och välja Matthew? Svar utlovas i detta förlängda avsnitt.


Come fly with me
Scanbox

Gänget bakom "Little Britain" är aktuella med "Come fly with me", en parodi på de dokumentärer om flygplatser som vi vant oss vid att se på TV under senare tid. Matt Lucas och David Walliams är helt suveräna och spelar de allra flesta rollerna själva. Här odlas fördomarna och stereotyperna men i positiv bemärkelse, allt från den fjollige stewarden till den demoniska flygbolagspampen och det ständigt klagande paret. Flygplatsen är Stansted i England och skildrar anställda vid tre påhittade engelska flygbolag. Mycket är roligt, annat mindre lyckat. Men mitt tips är att se dessa totalt sex avsnitt ett i taget då jag anser att det blir för mycket av det goda om man ser flera i följd. Det känns också som att man på slutet saknar idéer och att skämten blir lite slentrianmässiga. Kommer för övrigt att visas på svensk TV i höst.


The Bunny Game/A horrible way to die
Njuta films

The Bunny Game är en film som handlar om en prostituerad, Bunny, som hamnar i truckföraren Hogs händer, något som kommer att leda Bunny till plågor och förödmjukelser. Baserad på egna upplevelser gör filmen grym. A Horrible way to die är en dramathriller som handlar om en amerikansk seriemördare som kommer att få dig att tveka innan du öppnar din dörr.


En enkel till Antibes
SF

Richard Hobert är tillbaka med den finstämda En enkel till Antibes med Sven-Bertil Taube i huvudrollen som änklingen George som ser tillbaks på sitt liv och de många gånger han svikit sina barn. Filmen är verkligen Sven-Bertils och hans skådespel är magnifikt.


Jane Eyre
SF

Jane Eyre är ytterligare en version på den engelska författaren Charlotte Brontës roman med samma namn. Miljön är 1800-tal och skildrar såväl romantik som klasskillnader. Denna gång spelas Jane Eyre av det nya stjärnskottet Mia Wasikowska, som är bioaktuell i dramat Albert Nobbs, och Mr Rochester av Michael Fassbender. Kemin mellan de bägge huvudrollsinnehavarna är optimal och också det som driver handlingen framåt. Tyvärr räcker det inte ända fram då manuset inte håller samma höga klass. Men för beundrare av engelska miljöer och en Judy Dench i en blek biroll kan denna film vara intressant.


The Three Musketeers
SF

De tre musketörerna har filmats otaliga gånger. Denna nya version håller ihop till största delen. Filmen har både driv och bra skådespelare. Framförallt gillar jag dansken Mads Mikkelsen. Handlingen går ut på att de tre får i uppdrag att rädda Frankrike från ett krig med England. Helt okej underhållning.


En dag
SF

En dag är en film som handlar om de båda vännerna Emma och Dexter som är tillsammans en dag, den 15 juli 1988. De träffas sedan och återupplever denna dag under flera år och vi får följa dem i livet var och en för sig. En feel good film för regniga dagar.


Fright night
Disney/Dreamworks

Filmen är en remake av en film med samma namn som kom redan 1985. Filmen är en rysare men med viss komik. Jag gillade filmen när den kom första gången och jag tycker att regissören Craig Gillespie har lyckats med bedriften att göra en bra och lyckad remake. Colin Farrell är som klippt och skuren i sin roll som vampyren Jerry Dandrige som går fram som en furie och dödar människor i sin jakt på blod. Charley, en tonårskille, granne med vampyren börjar ana oråd, men som vanligt tror ingen honom, inte heller hans mor, som spelas mycket bra av Toni Collette.


Aftershock.
Pan

Pan handlar om den förödande jordbävningen i Kina 1976, och vi får följa en mamma som måste välja då räddningsarbetarna endast kan rädda en av tvillingarna, och som då väljer sonen. Dottern dör emellertid inte utan överlever. En tänkvärd film som med grymhet visar vilka konsekvenser jordbävningar kan ha för en befolkning.


The Debt
Universal

Filmen handlar om en trio israeliska Mossad-agenter som får i uppdrag att mörda en nazist. De tror sig lyckas, men får sedan i modern tid, efter att de dragit sig tillbaka, kännedom om att deras attentat misslyckats, och att deras måltavla fortfarande är i livet. Helen Mirren som Rachel samt slitvargen Tom Wilkinsson som Stefan är mycket bra i sina roller. Filmen är både välgjord och har en nerv jag gillar, och filmen blir aldrig förutsägbar.Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2012 17:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: