sourze.se

En kunglig affär - utsökta förutsättningar

Prinsessan Caroline och Neil Young träffades aldrig, men hon nickar nog i sin himmel. "It is better to burn out than to fade away."

"En kunglig affär" Mads Mikkelsen och Alicia Vikander har snart premiär i Sverige. Förutsättningarna är utsökta; 1700-tal, höga peruker, brinnande facklor, hästhovstramp i natten. Till det läggs en sinnessjuk kung, hans otrogna drottning och älskaren, den karismatiske livläkaren. P-O Enquist har skrivit en lysande roman om samma händelse, "Livläkarens besök" 1999.

Då, på den tiden, gick det minst lika hett till, men med äkta människor i rollerna. Den engelska prinsessan Caroline Mathilde reste som femtonåring till Danmark för att gifta sig med sin kusin, kung Christian VII. Han var två år äldre och redan påtagligt förvirrad. Christian föredrog att leka, men tonåringarna var förpliktigade att avla tronarvingar och det krävde åtminstone ett besök.

Senare, efter några år av ensamhet och frustration, klev doktor J F Struensee in på scenen. Han var kungens nye livmedikus och tog raskt över kungariket och drottningen, medan kungen lekte. Känslorna måste ha varit överväldigande. Caroline struntade i omgivningen och gjorde ingen hemlighet av kärleken och skandalen var ett faktum.

Allt gick rasande snabbt, det handlade om månader. Upp som en sol - och ner. Något annat var knappast att vänta. Struensee störtades och Caroline förvisades. Triangeln brast. Två föll, medan den tredje lekte vidare. Brygden spetsades med blod och tårar. Händer gnuggades. Men Caroline, om du avstått Struensee? Ett långsamt utslocknande bakom lager av vitt ansiktspuder, under ändlösa vandringar genom dragiga och kylslagna danska palats! Prinsessan Caroline och Neil Young träffades aldrig, men hon nickar nog i sin himmel. "It is better to burn out than to fade away."


Om författaren

Författare:
Karin Edvall

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2012 08:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: