sourze.se
Artikelbild

Sluta fira våra könsroller!

Jag skulle hellre vilja ha en dag då vi firar varandras olikheter. Och medan vi ändå håller på, så kan vi ju ge lika lön för lika arbete när det kommer till könen, så har vi det problemet ur världen.

I skrivande stund är det Internationella Kvinnodagen. I alla fall ett par timmar till.

Det är intressant att vi har en dag för att fira kvinnor. Är det verkligen så mycket att fira? Vi borde ju så fall ha en dag för att fira män också. Fast vi har ju inte det. Eller, det beror visserligen på hur man vill vrida och vända på det hela. Med tanke på att män har högre lön än kvinnor inom de flesta yrken, så tycker jag att det är ett sätt att varje dag fira maktstrukturen som dominerar samhället idag. Det hela är ju ett skämt! Låt oss sluta fira våra usla könsroller, vilket är vad jag syftar på när jag säger maktstruktur.

Könsroller. Låt mig berätta min sammanfattade version av könsrollerna till dagens dato och hur de såg ut under min och de flesta i min generation, kommande och tidigare generationers uppväxt. Jag växte upp i en rosa luddig värld där flickavdelningen i leksaksaffärerna kantades av rosa hyllor, dockor och riktigt smala barbies. Pojkavdelningarna var mörka, blå och maskulina och rent av läskiga. Action och vilt liv, sport och styrka.

Från leksaksavdelningen till vuxenvärlden är resan densamma. Som tonåringar är normen att tjejerna intresserar sig för smink, inredning, sådant som är ytligt och mysigt. Killar ska vara robusta, gilla sport och vara maskulina. Ligger tjejer runt betraktas de som horor, gör killar detsamma är de hingstar. De som går utanför normerna blir antingen utstötta eller stämplade som udda. Med undantag, givetvis.

Vi bara fortsätter. Kvinnor ska vara sköra, och så fort en kvinna är chef eller tuff så ska det skrivas artiklar och dokumentärer, hon utnämns förebild och hela hyllandet startas. Givetvis ska det vara så; i en hård värld behövs förebilder, men världen ska inte behöva våra hårdare mot kvinnor i början. En man som är bög som Mattiaz i Ullared är så rolig och ett sådant fenomen, så kvinnlig han är! Det skrivs det löpsedlar om, ojoj. Han går och handlar också! Tänka sig, ojoj.

Jag skulle hellre vilja ha en dag då vi firar varandras olikheter! Inte våra födelsedagar, för då firar vi tekniskt sett att vi blir äldre. Utan stryk allt som har med våra kön att göra, det är inget vi ska fira, hylla våra olikheter som individer. Och medan vi ändå håller på, så kan vi ju ge lika lön för lika arbete när det kommer till könen, så har vi det problemet ur världen.

En sak till! Färga hela leksaksaffären i regnbågsfärger så lovar jag att försäljningen för rosa högklackade skor i storlek 38 också kommer att sjunka så småningom.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2012 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: