sourze.se

MP måste börja ragga borgerliga väljare

Att Miljöpartiet till stor del tar sina nya väljare från S är ett problem om man vill ha ett regeringsskifte. Det är borgerliga sympatisörer som MP nu behöver dra till sig.

Det är trevligt för Miljöpartiet att nå rekordhöga 12,3 procent Sifo SvD 18 dec -11. Men det räcker inte för ett regeringsskifte eller att MP ska bli vågmästare i riksdagen 2014.

Alliansens försprång till S, V och MP är strax under 6 procentenheter. Inte ointagligt - på papperet. Det räcker med att de 3 oppositionspartierna tar 3 procent från alliansen för att majoritetsförhållandet ska förändras.

Dock - det finns ett stort problem. Miljöpartiets ökning består till ganska stor del av väljare från S. Det bidrar inte till ett regeringsskifte. För S är detta en osmaklig lök på laxen. Till Juholts bekymmersamling hör också att V under Jonas Sjöstedt kommer att gå åt höger och ta S-väljare. Det är detta som kallas intern kannibalism.

Så sett verkar ett maktskifte avlägset. För att ändra detta måste S och MP röra sig åt höger. Ett problem för S är att man under Juholt dragits åt vänster i flera frågor. Då går det inte att lägga in backväxeln hur som helst. Återstår då MP, som väldigt gärna vill bli ett regeringsparti efter över 30 år. Men frågan är hur långt MP är berett att ändra politik. Det är möjligt i en del frågor, omöjligt i andra.

Reinfeldt borde tills vidare kunna luta sig tillbaka och betrakta det som sker på den andra planhalvan. Men han har en tickande bomb i sin allians: Kristdemokraterna. Om detta splittrade parti hamnar under 4 procent i valet 2014 så kan alliansen förmodligen inte ensam bilda regering. SD är uteslutet av båda sidor som regeringsparti.

Kvar har vi då MP i ett sådant scenario. Om partiet håller huvudet kallt och inte före valet tar ställning vare sig för de röda eller alliansen - då kan drömmen om regeringsmedverkan bli verklighet.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2011 10:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: