sourze.se

Varför sitter aldrig bankerna i fängelse?

Varför får aldrig bankerna ta konsekvenserna av dåliga beslut? Jag talar inte om girighet utan om faktiska brott, om insiderhandel, uppenbara lögner och om falska investerare, you name it.

De har alla begått brott i stor skala men de har förblivit ostraffade.

Är det den politiska manteln som har gjort att bankerna tror att de är oövervinnerliga eller är det de naiva utredarna som trodde att de utförde ett moraliskt jobb som har blivit överkörda?

De finansiella skurkarna som fällde världens ekonomi går fortfarande fria. Vem är det som skyddar dem istället för att åtala dem?

Det talar för att grova ekonomiska brottslingar har beskyddare som finns på många politiska nivåer och att de folkvalda hålls som politiska gisslan av den finansiella sektorn. Av en girig kultur som förgiftar den sociala, ekonomiska och juridiska samhällsordningen.

Det talar för att det är en korruption av stora finansiella institutioner som använder sina muskler för att trampa på människovärdet och som skapar en växande klyfta mellan de som har och de som inte har och som urholkar det demokratiska samhället.

Det talar för att samhällsekonomin domineras av en aggressiv elit utan ekonomiskt och socialt samvete. Av en elit som har skapat en partisk syn på rättvisa och som bryter ryggraden av de fattiga och sjuka medan de folkvalda flörtar med de rika bankerna.

Varför sitter aldrig bankerna till fängelse? En gång fick jag böta för en felparkering. Om jag hade sprungit från notan skulle jag snart jagas av naiva utredare som trodde att de utförde ett moraliskt jobb och som trodde att de var högaktade av rättsväsendet.

Men varför ska lilla jag ta konsekvenserna av ett dåligt beslut som kostar mig 500 Kronor, samtidigt som de stora bankerna försätter land efter land i bankrutt?


Om författaren

Författare:
Johannes Forsblom

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2011 08:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: