sourze.se
Artikelbild

Ishockey är farligare än boxning

"Ishockeyn torde ha samma möjligheter att införa individkontroll som boxningen. Matchläkare finns på plats under matcherna och i startböcker för alla spelare skulle läkarna kunna anteckna medicinska skador som förbundsledningen får ta ställning till."

De flesta som läste Rekord-Magasinet, Edwin Ahlqvists tidning, blev boxningsintresserade. Edwin var promotor för de flesta proboxare i Sverige med Ingemar Johansson i spetsen och skrev medryckande om sporten.
Kritiker började från mitten av 50-talet hävda att boxning var farlig. Man drog i boken och filmen "Den hårda leken" bland annat fram exempel på en gammal boxare som behövde bära en stenväska i handen för att kunna gå rakt. En annan pugilist, "Den skånske slagbjörnen" John Nilsson, fick gå direkt från en omskriven läkarkontroll till sin sista match där han förlorade mot Olle Tandberg efter en rafflande fajt.
Utredningar genomfördes men fann inga anmärkningsvärda skador. Strikt kontroll av amatörboxningen genomfördes dock redan på 50-talet. Krav på huvudskydd, tjockare handskar, stoppade ringgolv och startbok. Läkarkontroll. Hårda slag och nedslagningar medförde avstängningar varierande tid.

Jag har aldrig gillat ishockey och anser att det är en farligare sport än boxning. Hårda tacklingar mot huvud och kropp, slag och stick med klubbor, våldsamma krockar mot rinken. Slagsmål med kastade handskar. Jag har länge undrat hur punchiga äldre hockeyspelare är, i jämförelse med gamla boxare. Man blir ständigt matad i TV med slagsmålsscener och hårda tacklingar. Rapporterna från USA har tilltagit där även unga ishockeyspelare tvingats sluta efter upprepade hjärnskakningar som gett hjärnskador.

Krafttag tas nu både i NHL och i Sverige mot det farliga spelet som kan leda till allvarliga men och även dödsfall, skriver DN Länk: dn.se . I NHL har tacklingar mot huvudet debatterats i flera år, men först sedan Sidney Crosby i sitt livs form strax efter nyår tvingades avstå några matcher efter en hjärnskakning började det hända saker. Cosby är inte tillbaka i spel efter tio månader. Också här hemma har det tagits krafttag för att försöka få bort tacklingarna mot huvudet.

Forskare i USA har nu visat på sambandet mellan den typen av hjärnskador man drabbas av i hockeyn och men för livet. Spelarna drabbas ofta av det som kallas boxardemens. Det visar sig genom att man får sämre minne och har svårt att hålla koll på sina impulser. Människor som drabbas av detta blir också lättare missbrukare och får depressioner.

Ishockeyn torde ha samma möjligheter att införa individkontroll som boxningen har. Matchläkare finns ju på plats i samband med matcherna och i startböcker för alla spelare skulle läkarna kunna anteckna medicinska skador som sedan förbundsledningen får ta ställning till och eventuellt meddela beslut om avstängning kortare eller längre tid. Reglerna kanske också behöver skärpas.
Ishockey är en sport som utövas av barn och ungdomar från tidig ålder ibland fram till 40-årsåldern. Vi har över 120000 licwensierade hockeyspelare i Sverige. Matcherna är många, ofta flera per vecka. Det är en farlig sport som behöver strikt kontroll.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 20 okt 2011 08:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: