sourze.se
Artikelbild

Lätta fakta om kroppen

Liknelserna får mig faktiskt att må illa. Men illustrationerna är trevliga.

Stephanie Turnbull
Lätta fakta om kroppen
Illustrationer: Adam Larkum
Översättning: Kersti Wittbom
Berghs Förlag, september 2011


Det är alltid lite spännande med böcker om kroppen som bär upp vår själ personlighet, men när jag nyfiket öppnar Stephanie Turnbulls "Lätta fakta om kroppen" ryggar jag instinktivt. För redan på första raden står det att vår kropp är en maskin. Det tycker jag låter både gammaldags Frankenstein-vetenskapligt och oroande begränsat.

Och vänder man till nästa sida och kapitlet om vårt skelett ser man hur byggnadsarbetare smörjer våra leder med olja. Liknelserna får mig faktiskt att må illa, men illustrationerna i sig är ganska trevligt utförda, om än vanebildande i budskapet.

Vi får lära oss om muskler även kuriosa - vi har ungefär sextio ansiktsmuskler, andningen, hjärtat pumpen, hjärnan, blodet, matsmältningen och så vidare. Men inget om människan bakom köttet.

Det är som sagt oroväckande. Att separera istället för att inkludera är väldigt farligt och har under senaste århundradet skapat många onödiga diagnoser och sjukdomstillstånd. Jag gillar inte den här bokens kliniska ton och kan inte rekommendera den.

Gå till Whildes bokhörnaOm författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2011 12:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: