sourze.se

Leve en modern och vital demokrati!

Om det går att hitta något litet gott och positivt efter sommarens tragedi i Norge, får det ändå vara att fler landsmän än tidigare tagit sig till valurnan i år.

Socialdemokraterna har ökat markant, likaså Höyre, medan främlingsfientliga Fremskrittspartiets - närmaste partiet med Anders Breiviks ideal - kurs sjunkit avsevärt.

Det är detta som är den representativa demokratins styrka och som många gånger underskattas av de som ligger på soffan på valdagen. För varje soffliggare skänker sitt röstutrymme åt dårar som Anders Breiviks sympatisörer. Länge klagade Sverigedemokraterna SD på att det svenska etablissemanget inom Sveriges riksdag förteg den sanning de framför, medan systerpartierna i grannländerna lyckats spegla valmanskårernas åsikter, genom att de kommit in i de främsta demokratiska organen. Nyheterna rapporterar att även Danska Folkepartiet spås göra ett betydligt sämre val i år, efter drygt ett decennium som vågmästarparti i parlamentet, dessutom har invandringsfrågan inte stått lika högt på valrörelsens dagordning som tidigare.

Om vi alla utnyttjade demokratins muskler för att verka och motverka goda och onda krafter, om inte varje dag så åtminstone vart fjärde år, skulle mycket kunna göras för att upprätthålla en modern och vital demokrati. Det är självklart inte samma sak, som att undvika att ta debatt med eller ignorera motståndarens rätteliga utrymme. Till exempel som att SD:s ungdomsförbund nu bjudit in en Italiensk fascistledare till sin kongress i Jönköping i höst. En historiker i radio 11/9, kommenterar det hela med att "inga partier i Sveriges riksdag, ska ha med fascister att göra…" ursäkta, men vad är det som säger att bara för att riksdagen är landets främsta demokratiska apparat, så kan man ta för givet att samtliga partier där ska dela demokratins värden? Är inte själva kontentan av en representativ demokrati att de partier som idag finns där, FINNS DÄR? Med tanke på SD:s förflutna och att franska National Fronts partiledare Jean-Marie Le Pens hjälpte dem med att trycka valsedlar under valrörelsen 2002, ser jag denna inbjudan som föga förvånansvärd. I bästa fall medför det att partiets proteströstande väljare från 2010 tar sig en funderare fram till valet 2014 och då kan det gå likadant för SD som för Nydemokrati 1994. Leve en modern och vital demokrati!


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2011 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: