sourze.se

Birds with skymirrors - unikt men obegripligt

"Det stod i programmet att föreställningen byggde på ceremonier, men vad har det att göra med till exempel med en kvinna som står enbart i trosor och visar brösten och skriker ut för full halls allt vad hon kan?"

Dansens Hus, 8/9-11

Koreografen Lemi Ponifasio fick iden till föreställningen, Birds with skymirrors. när han...

"... fick syn på sju sjöfåglar som kom flygande i kvällssolen, med vad som tycktes vara flytande speglar dinglande från näbbarna. Det var som om jag bevittnade ett himmelskt tecken som i Uppenbarelseboken, som ville varna världen för någon form av händelse eller kris. Var detta kanske de sju änglarna med sina plågor signalerar att den slutliga katastrofen var nära? En av fåglarna tappade sin spegel ner i havet. Jag upptäckte att det var en bit svart plastband från ett VHS-band. Jag var inte säker på om det var ett kosmiskt ögonblick. Men jag kände inom mig en hemlig förbindelse med jorden."


Lemi Ponifasio är grundare och konstnärlig ledare för MAU; Nya Zeelands ledande internationella samtida dans- och teaterkompani baserat i Auckland. Hans unika arbete är svårt att definiera i enlighet med hur dans och teater vanligtvis omnämns här i väst. Hans skapelser är sprungna ur förfäders kulturer, där han likt en shaman visionerar över vår samtid

Föreställningen kan man inte direkt kalla en dansföreställning då det mer är tai-chi rörelser i snabb och långsam takt och ibland slag på kroppen som liknar afrikans dans. Föreställningen kan vara väldigt seg emellanåt, så att man nästan undrar om dansarna har glömt bort oss i publiken - för att sedan börja igen med sina sega tai-chi rörelser och explosioner så att man nästan blir rädd.

Jag tycker inte att budskapet om global uppvärmning och förorening kom fram, jag läste om det först efter föreställningen och blev uppriktigt sagt förvånad, när hade det visats? Och sedan stod det i programmet att föreställningen byggde på ceremonier, men vad har det att göra med till exempel med en kvinna som står enbart i trosor och visar brösten och skriker ut för full halls allt vad hon kan?

Jag är inte imponerad av vad jag sett denna afton. Men föreställningen är unik jag har inte sett något liknande tidigare.


Om författaren

Författare:
Jonas Lindman

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2011 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: