sourze.se

Det är något skumt med 9-11

"Jag är faktiskt ingen konspirationsteoretiker. Däremot anser jag att man måste inse att ganska många händelser i världen genom åren har varit sådana att den som förutspådde dem skulle blivit kallad just konspirationsteoretiker."

Antag ett terrordåd i Stockholm. En grupp terrorister kapar två trafikflygplan strax efter start från Bromma respektive Arlanda. Brommaplanet flyger några minuter senare rakt in i Stadshusets torn. Arlandaplanet har som mål att krascha rakt in i riksdagshuset, men passagerarna där, som har uppfattat via sina mobiler att ett plan kapats och kraschat i Stadshuset, inser vad som håller på att hända och ställer till med problem för kaparna varvid planet istället störtar i en åker någonstans strax utanför Stockholm. Händelsen är den mest uppmärksammade som någonsin har hänt i Sverige och den får enorm uppmärksamhet även i övriga världen. På attentatet följer utredningar, gripanden, rättegångar och en dramatisk ändring i Sveriges utrikespolitik med avsevärt större svensk medverkan i kriget mot terrorismen än tidigare och med en stor mängd döda svenska soldater som följd.

Antag att tio år senare ingen ännu har sett några bilder på de två kraschade olycksplanen, varken det som kraschade i stadshuset eller det som kraschade i åkern utanför stan.

Antag att en redaktör inför tioårsdagen skickar ett mail med följande innehåll till ett antal personer i samhället vars uppfattning i liknande frågor normalt anses vederhäftig:


"Hej,
Det är tio år sedan händelsen X. Det finns en officiell story om vad som hände och om vilka som var ansvariga. Ganska många känner sig ändå osäkra, troligen bland annat beroende på bristen på offentliga bilder som visar attentatets olycksplatser, den i Stadshuset i Stockholm och den i en åker utanför Stockholm. Inför årsdagen är det min ambition att försöka angripa frågan på ett nytt sätt, genom att be några ansedda svenskar svara på följande enkla fråga:

Varför finns det inga bilder som tydligt visar själva flygplanskropparna eller delar av flygplanskropparna av flight XX och flight YY? Flygolyckor har vi ju sett hur många gånger som helst i media genom åren, men aldrig har väl vraken efter själva flygplanen varit mer osynliga än just i det här extra dramatiska sammanhanget.

Tacksam för svar för publicering i ..."Antag att redaktören i fråga ganska ofta tar mailkontakt med offentliga personer i samhället, oftast för att be dem skriva ett inlägg i olika, för personerna relevanta frågor, och att han oftast får svar, om än bara, typ, "tack för förfrågan, men jag hinner inte just nu".

Antag att redaktören den här gången, med den här frågan, inte skulle få något svar alls på sitt mail…

Ja, ovan är en pendang till 9-11. Nej, det finns inga bilder på varken United Airlines flight 93, som kraschade i Shanksville, Pennsylvania eller American Airlines flight 77, som kraschade i Pentagon, Washington och ja, jag har skickat motsvarande mail och inte fått ett enda svar.

Alltså... det kanske finns ett naturligt svar på frågan varför det inte finns några bilder på 9-11-planen United Airlines flight 93 och American Airlines flight 77. Det kanske är självklart att man i liknande situationer från säkerhetspolisers sida gör allt för att dölja detaljer på olycksplatserna, av något skäl som torde ha att göra med att förhindra att ge terrorister den detaljinformationen. Fast jag har väldigt svårt att förstå hur man kan lyckas med det, att förhindra spridning av bilder och jag har väldigt svårt att förstå att det ändå finns bilder och filmer på olycksplatserna, men som inte visar en enda synlig del av ett flygplan.

Jag minns själv hur det dröjde flera år innan en film på kraschen från en av Pentagons bevakningskameror där offentliggjordes. Det kanske var 2005. Jag minns dagen väl, för jag hade precis - samma vecka eller så - blivit uppmärksammad på amatördokumentären "Loose change" och precis börjat ställa lite frågor till personer som jag litar på om huruvida de trodde att det kunde ligga någon sanning i "konspirationsteorierna", som gjorde gällande att det var något skumt med 9-11. Efter idogt påstötande från 9-11-skeptiker släppte de amerikanska myndigheterna en film från en bevakningskamera utanför Pentagon och den här morgonen hade jag just vaknat och låg och drog mig i sängen samtidigt som jag hörde nyheterna på TV:n nerifrån undervåningen av huset där jag bor. "De amerikanska myndigheterna släppte idag en film från en bevakningskamera, som visar när American Airlines flight 77 kraschar in i Pentagon…" hörde jag nyhetsuppläsaren säga, och jag hoppade ur sängen för att se reportaget. Och jag såg det - men jag såg inget plan. Och så fortsatte nyhetsuppläsaren, typ, "Nu över till vädret". Jag åkte till jobbet, gick in på SVT:s hemsida och spelade upp nyhetssändningen igen i slow motion. Men jag såg fortfarande inget plan.

OBS! Texten fortsätter under klippet

Jag är faktiskt ingen konspirationsteoretiker. Däremot anser jag att man måste inse att ganska många händelser i världen genom åren har varit sådana att den som förutspådde dem skulle blivit kallad just konspirationsteoretiker. Och jag tycker att det ger en stark känsla av obehag, att normalt kloka människor inte vågar uttala sin skepsis om det här, inte vågar uttrycka sin undran om varför det kan råda oklarhet om något så tydligt som kraschade flygplan fulla med människor. Vad är folk rädda för? Att CIA ska komma och ta dem? Eller?


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2011 16:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: