sourze.se

Nätkontrollen av det fria ordet intensifieras

"Vi ser tydliga bevis på att Internets öppenhet sett sina bästa dagar. Indexstyrningar är redan verksamma för nätets sökmotorer och utgör redan stora begränsningar för vanliga människor."

Samhällsauktoriteternas kontroll av ordet och därmed makten över den gemensamma samhälls- och världsbilden har börjat krackelera. Den ny mångfaldiga tolkningen från mindre karaktärsbundna individer har fått "mediafabrikernas" sanningsbärare att fundera på preventiva lösningar.

I Kina finns redan nätcenscur i form av brandväggar och i våras stördes även Googles populära Gmail-tjänst i drakens cyberrymd. Genvägen för landets utlänningar VPN virtual private network, har heller inte undgått hårdare styrningar.

Att sedan Kinas kommunistiska partis propagandaavdelning kommer att ta över två tidningar i landets huvudstad - Beijing Times och Beijing News, är bevis nog för en långvarig utveckling av kontrollen.

Dessa ingrepp mot den fria debatten inom hårda diktaturer tillsammans med begränsningar av viss information är föga förvånande, då man redan sett sofistikerade ingrepp i västvärlden.

Vi vet att moraliska och religiösa betänkligheter bromsas hos mjukvarujättarna och att göra internet till en kabel-TV-kopia är för många internetleverantörer en dröm.

Här hemma har en "mjukdebatt" runt den okontrollerade massan startat. På DN.se redogör chefredaktören Börn Hedensjö för varför man från och med måndagen 5 september stängt ner kommentatorsrutorna Därför stänger vi kommentarsfälten tillfälligt

"Orsaken är att vi sedan en tid inte klarar av en modereringen av kommentarer på ett tillfredställande sätt."
"

Inte tror väl nätredaktören och hans kollegor att man tar död på en anonym liten rasistisk grupp, bara genom att stänga kommetatorssrutan? Provocerande artiklar länkas både hit och dit och risken finns att debatten i stället förloras inom fadershuset.

Utöver det tillkommer risker för att de med angivna namn och tunga rumsrena argument får löpa gatlopp för sina åsikter. Den nätbaserade kontrollen av moderatorer känner väl till att anonymiteten är den enda vägen för vältaliga skribenter utan offentlig röst att komma till tals.

Vad medierna samtidigt med förändringen åsidosätter, är meddelarskyddsparagraferna som ger varje medborgares rätt att uttrycka sig offentligt utan att identifieras. En grundlag som annars dagligen försvaras och utnyttjas av medierna för bland annat samhällsbevakning.

Vi ser tydliga bevis på att internets öppenhet sett sina bästa dagar. Indexstyrningar är redan verksamma för nätets sökmotorer och utgör redan stora begränsningar för "vanliga människor".

Den ultima bromsen heter "inga pengar ingen journalistik". Internationellt har många multidrakar redan nu enbart betalbilagor och Robert Murdochs lösningar med "paywalls" som enda åtkomst till News Corps, kommer troligtvis, trots tidigare misslyckanden, att genomföras fullt ut inom en snar framtid.

Facebook och Google som registrerar vad vi tycker och gör, har ringat in oss som konsumenter, vilket skapar genvägar för de produktföretag som allierar sig med nätjättarna.

Deras framgång har redan fått förödande effekter på nättidningarnas ekonomi. Facebook och Google har snott åt sig lejonparten av annonskakan, vilken tidigare var födkroken för all tung nyhetsjournalistik.

Problemet är akut bland svenska tidningar och i journalisternas eget husorgan Länk: journalisten.set">journalisten.se saluför Johannes Nesser Sydsvenskans förblödande.

Karl G Jönsson, ordförande i Sydsvenskans journalistklubb, anser att företaget tar för dåligt betalt för en produkt som han vill likna vid en ytterst olönsam färskmjölksleverans till hemmen.

Jönsson vill inte formulera ett sparpaket med personalnedskärningar, men har klart för sig att ett paketpris med höjd prenumerationsavgift för papperstidning, som även inkluderar webb och iPad vore gångbart som ett allt-i-ett-koncept för att överleva.

Bortser man från tidningarnas ekonomiska situation, är det vi användare skådar intet annat en viss halsstarrighet då mediemakten tar time-out, för att klura ut en strategi mot attacker från anonyma frågeställningar som vill ruska om samhället.

Tidigare har organen enbart varit vana vid att hantera den kulturellt högstående diskurs som kommer uppifrån. För undertecknad framstår den stora mediala frågan: vill inte de seriösa tidningarna var med i den sociala gemenskapen på nätet?


Om författaren

Författare:
Leif E Ström

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2011 14:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: